Data actualizării:
Data publicării:

DNA. Dosarul Microsoft, prejudiciu de zeci de milioane de dolari

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin contractul şi actele adiţionale investigate în dosarul Microsoft se ridică la aproape 67 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al DNA.

"Prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii şi derulării contractului cadru comercial de închiriere licenţe IT din data de 15.04.2004 şi a actelor adiţionale încheiate în noiembrie 2004 şi în anul 2008 se ridică la suma totală de 66.965.343 USD", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, din suma totală, 28.776.327 de dolari reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licenţe din 15 aprilie 2004, constând în diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.

Alţi 19.370.500 de dolari reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii primului actului adiţional la contractul comercial de închiriere de licenţe. Potrivit DNA, este vorba de întreaga sumă plătită, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licenţele educaţionale.

De asemenea, prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii actului adiţional nr.2/3 la contractul comercial de închiriere de licenţe, şi care reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft, se ridică la 18.818.516 de dolari, mai susţin procurorii anticorupţie.

"La data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licenţe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale guvernamentale. În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate", se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, contractul s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft. Acest lucru s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului şi invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licenţelor Microsoft, în condiţiile în care la acea dată existau cinci distribuitori.

"Concret, compania Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (preţul licenţelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 USD. Prejudiciul care urmează a fi reţinut în cadrul contractului comercial de închiriere de licenţe este în sumă de 28.776.327 USD", se precizează în comunicat.

[citeste si]

Pe 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins cu privire la închirierea de produse educaţionale. Potrivit anchetatorilor, extinderea s-a realizat tot cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discountul acordat de firma Microsoft au beneficiat firmele private.

"De asemenea, nu a existat o analiză proprie a necesarului de licenţe Microsoft pentru produsele educaţionale, şi nici a preţului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat existau astfel de licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat, existând o suprapunere între licenţele existente cu cele ce urmau să se achiziţioneze. Prejudiciul care urmează a fi reţinut îl reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece licenţele achiziţionate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI", se menţionează în comunicatul DNA.

În anul 2008, ca urmare a creşterii numărului de calculatoare la nivelul administraţiei publice centrale care foloseau copii adiţionale ale produselor comandate în 2004, au fost încheiate două acte adiţionale pentru achiziţionarea numărului suplimentar de licenţe. Din anchetă a reieşit că este vorba de 39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft, preţul fiind cel stabilit în contractul cadru din 15 aprilie 2004.

"Deşi actele adiţionale au fost aprobate în cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt funcţionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florică Claudiu Ionuţ, precum şi al reprezentanţilor Microsoft România - Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licenţe s-a realizat conform Contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, la preţurile stabilite în acesta", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi de doi foşti directori ai Microsoft România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu.

În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Claudiu Florică a acţionat în calitate de reprezentant al societăţii Fujitsu Siemens Computers GmbH, iar Hotăran şi Artopolescu în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România, susţin procurorii.

"Deşi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, fapt cunoscut cu certitudine de Florică Ionuţ Claudiu, Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, pentru a crea această aparenţă şi a ajuta demnitarii/funcţionarii implicaţi în iniţierea şi susţinerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licenţiere Microsoft cât şi a actelor adiţionale la acestea să justifice în mod nelegal achiziţia licenţelor din sursă unică, au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria", se menţionează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, pentru a crea aparenţa că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, Claudiu Florică a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers - Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 şi, respectiv, 12 martie 2004. Prima ofertă a fost semnată de Silviu Hotăran, iar a doua de Ovidiu Petrişor Artopolescu, în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România.

"Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft", se mai menţionează în comunicatul DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel