Urmărește emisiunea live
Contracte de miliarde din guvernările Năstase, Tăriceanu și Boc, verificate de DNA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul încheierii unor contracte de sute de milioane de euro încheiate între trei ministere şi firme private din străinătate. Anchetele se referă la licențe informatice folosite în școli. De asemenea, DNA cercetează modul în care  au fost acordate patru mari contracte informatice în valoare totală de un miliard de euro. Printre contractele investigate este şi cel privind securizarea frontierelor încheiat cu EADS, în valoare de 700 milioane euro.

DNA a început urmărirea penală "in rem",  privind posibile infracţiuni de corupţie în cadrul licitaţiilor privind următoarele contracte:

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GembH, în valoare de 105 milioane USD, derulat în perioada 2004-2009.

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96 milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract în derlare).

- Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

- Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne şi EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534 milioane EUR (extins în 2009 cu 200 milioane EUR).

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul licenţelor informatice din şcoli în urma unei plângeri penale depuse de Guvernul Ponta. DNA investighează dacă în acest caz s-ar fi dat mită.

"Procurorii DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări în cauza penală constituită ca urmare a sesizării Corpului de Control al Primului – Ministru din data de 21.05.2013", se arată într-un comunicat al DNA.

"Obiectul sesizării l-a constituit închirierea și extinderea de licenţe educaţionale de către, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispozițiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au încheiat contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăți privind o sumă de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ.

Citește și: Ion Moraru, audiat la DNA

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracțiuni de corupție, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, cercetările fiind efectuate sub aspectul:

- închirierii unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor stațiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural;

- determinării încheierii contractului de furnizare produse în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de licenţe, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile(contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009);

- determinării dacă HG 460/2009 permitea încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe al MECTS pentru şcoli;

- achiziţiei de licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi sisteme de operare Windows Server destinate unităţilor de învăţământ corespunzător necesarului de licenţe;

- identificării persoanelor implicate şi a modului în care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuraţiei hardware a staţiilor de lucru şi serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008, prin programele SEI I – SEI V şi Rural și fundamentarea din punct de vedere tehnic a achiziţiei din 2009", se arată în comunicatul DNA.

Citește și: ELIBERAREA lui Adrian Năstase, decisă în 23 iulie

DNA a audiat în acest dosar mai multe persoane, printre care se numără Ion Moraru, secretar general al Guvernului şi deputatul Eugen Bejinariu.

Potrivit Agerpres, o altă persoană care a dat declaraţii în dosar este avocatul Doru Cătălin Boştină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel