Data publicării:

DNA a trimis în judecată un nou lot de inculpaţi

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
DNA
DNA

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna august 2018, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă.

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 

PANDURU NATALIA MARIANA – administrator de drept și SIMOTA ALIN administrator de fapt ai unei societăți comerciale, pentru complicitate la comiterea infracțiunii de folosire de documente false care a avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri europene în forma participației improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În cursul anului 2009, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, în calitate de autoritate de management și Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat „Ambulatoriu integrat din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva – modernizarea și echiparea cu aparatură de specialitate”.
Pentru realizarea lucrărilor, CJ Hunedoara a organizat, în cursul aceluiași an, o licitație publică pentru atribuirea contractului de executare a lucrărilor și de furnizare a produselor respective, fiind declarată câștigătoare societatea administrată de inculpații Panduru Natalia Mariana și Simota Alin.
Pentru a crea aparența că societatea pe care o administrau îndeplinea condițiile prevăzute de lege, cei doi inculpați au atașat la dosarul de participare la licitație mai multe documente false din care rezulta că aceasta nu figura cu datorii la bugetul de stat, aspect contrar situației de fapt rezultată din documentele reale eliberate de autoritățile competente.
Dosarul licitației conținând documentele falsificate a fost depus de beneficiar la autoritatea contractantă, iar ca urmare a acestor demersuri, în cadrul proiectului, a fost decontată suma de 2.625.998 lei (inclusiv TVA) aferentă lucrărilor executate de societatea administrată de cei doi inculpați.
În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a arătat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 2.582.629 lei, la care se adaugă dobânda legală aferentă, calculată până la data restituirii.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului Simota Alin. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză. 

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:


ION-AVRAM FELICIA-GIORGIANA, contabil-șef cu atribuții de control financiar preventiv în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 29 Galați, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, ambele în formă continuată și

ION-AVRAM FLORIN-ADRIAN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada 2010 – 2016, inculpata Ion-Avram Felicia-Giorgiana, în calitate de contabil șef, funcționar public cu atribuții de control în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 29 Galați, la diferite intervale de timp, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului școlii respective în cuantum total de 357.269 lei, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru sine și pentru altul.
În concret, inculpata Ion-Avram Felicia-Giorgiana, beneficiind de ajutorul inculpatului Ion-Avram Florin-Adrian, a întreprins următoarele: 
- în perioada 2013-2014, a încheiat în mod netransparent, neconcurențial și cu încălcarea cerințelor de eficiență în utilizarea bugetului școlii gimnaziale, 5 contracte de achiziții de produse cu două societăți comerciale administrate de soțul și soacra inculpatei, prin care au fost achitate sumele totale de 373.950. Produsele achiziționate astfel au fost supraevaluate cu suma totală de 123.747 lei față de prețul pieței, sumă ce s-a reținut drept prejudiciu
- a achitat fără drept inculpatului Ion-Avram Florin-Adrian, soțul inculpatei, suma totală de 230.021 lei, din care 154.422 lei în plus față de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 – ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic pentru care a fost remunerat.
- în luna septembrie 2013, a achitat suma de 3.500 lei din bugetul școlii pentru uși termopan ce au fost montate anterior la domiciliul personal. 
Școala Gimnazială nr. 29 Galați a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 357.268 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului instituției.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Ion-Avram Florin-Adrian și Ion-Avram Felicia-Giorgiana.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului NECHIFOR VICTOR, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea de fonduri europene, în formă continuată.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada 2012 - 2014, inculpatul Nechifor Victor a formulat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Argeș, cereri de sprijin pe suprafață aferente campaniilor 2012, 2013, 2014, folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obținut subvenții din fondurile Uniunii Europene și din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de 673.740 lei.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului. 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 673.740,62 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie. 

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului YUKSEK ABBAS, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada martie – aprilie 2008, inculpatul Yuksek Abbas, în calitate de administrator de fapt al unei societăți comerciale, a omis, în tot sau în parte, înregistrarea și evidențierea, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, aducând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în cuantum de 7.214.563 lei, reprezentând TVA de plată și impozit pe profit.
În vederea ascunderii și deducerii ilegale a TVA precum și a îngreunării verificărilor financiare, fiscale și de urmărire penală, inculpatul Yuksek Abbas a folosit persoane interpuse drept asociați și administratori în documentele legale de înființare și funcționare ale societății respective.
Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 7.214.563 lei. 
Totodată, prin rechizitoriu procurorii au solicitat instanței de judecată și luarea măsurii arestului preventiv, în lipsă, față de inculpatul Yuksek Abbas, întrucât acesta s-a sustras urmăririi penale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov. 

"În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", precizează DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel