Dizidentul rus Alexei Navalnîi, din nou trimis la carceră. Este pentru a şasea oară de când este închis
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Zeci de medicii ruşi îi cer lui Putin să oprească abuzurile împotriva lui Navalnîi / Facebook Alexei Navalnii
Zeci de medicii ruşi îi cer lui Putin să oprească abuzurile împotriva lui Navalnîi / Facebook Alexei Navalnii
Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost trimis din nou la carceră. 

Politicianul rus Aleksei Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă în penitenciarul IK-6 din regiunea Vladimir, a fost trimis din nou într-o celulă de carceră, pentru a şasea oară în ultimele două luni, fiind plasat acolo începând din data de 10 octombrie. Potrivit reţelelor de socializare ale politicianului, motivul a fost refuzul lui Navalnîi de a spăla un gard al închisorii.

Navalnîi ieşise de la carceră acum o săptămână; data trecută a fost plasat pentru 12 zile, într-o celulă de carceră pentru discursul său despre mobilizare susţinut la o şedinţă de judecată.

Avocatul său, Pavel Cikov, a precizat că plasarea de mai multe ori a lui Navalnîi într-o celulă de carceră poate deveni un bun pretext pentru a-l transfera la EPKT, o celulă disciplinară pentru o singură persoană, ceea ce ar reprezenta o ameninţare pentru el, aceasta fiind de fapt o celulă de izolare unde poţi sta şi până la un an.

De asemenea, administraţia penitenciarului poate solicita transferul lui Navalnîi în închisoare pentru un termen de până la trei ani. Amintim că politicianul Aleksei Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă în penitenciarul IK-6 din regiunea Vladimir, Rusia, scrie Rador.

Navalnîi: Mobilizarea în Rusia va duce la o enormă tragedie

"Este clar că războiul criminal care se desfăşoară în prezent se agravează şi se amplifică, iar Putin încearcă să implice în el cât mai multă lume posibil", a denunţat Navalnîi, folosind un cuvânt interzis de Kremlin care îşi numeşte ofensiva în Ucraina "operaţiune militară specială".

Potrivit lui, preşedintele rus, implicând în război încă 300.000 de rezervişti pentru a întări trupele Moscovei, vrea să "păteze cu sânge mâinile a încă sute de mii de persoane".

Într-un mesaj video din detenţie, înregistrat şi publicat de avocaţii săi, Navalnîi a spus că Putin trimite şi mai mulţi ruşi la moarte pentru un război ratat.

"Totul se face pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea şi să o prelungească", a denunţat principalul opozant al Kremlinului, încarcerat din ianuarie 2021 pentru dosare pe care el le consideră integral fabricate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă parţială, şi şi-a exprimat sprijinul pentru anexarea a patru regiuni din Ucraina.

Totodată, el a avertizat Occidentul că "nu blufează" când spune că este pregătit să utilizeze arma nucleară pentru a apăra Rusia.

Opoziţia rusă a chemat la proteste împotriva lui Putin, iar apeluri la manifestaţii în cursul zilei în numeroase oraşe din Rusia sunt distribuite pe reţelele de socializare.

De la declanşarea invaziei în 24 februarie, Putin a reprimat disidenţa şi mass-media independente, cu mii de arestări la manifestaţiile împotriva războiului şi o nouă lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru cei care difuzează "ştiri false" despre armată.

Televiziunea de stat rusă îi prezintă pe critici ca pe nişte trădători, în solda Occidentului. Putin susţine că ţara sa se află într-o luptă cu Occidentul pentru Ucraina, despre care spune că este folosita de SUA şi aliaţii lor în încercarea de a distruge Rusia. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel