Dividende de 391 milioane de euro de la Porsche pentru familiile care controlează Volkswagen
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Familiile care controlează Volkswagen vor primi dividende pentru 2022 de 391 milioane de euro de pe urma companiei holding Porsche SE.

Porsche SE a propus dividende de 2,56 euro pentru o acţiune preferenţială şi 2,554 pentru o acţiune obişnuită, iar nivelul dividendelor va creşte după îndeplinirea obiectivelor privind reducerea datoriei, informează Agerpres. Porsche şi Piech din spatele companiei holding Porsche SE sunt cele mai puternice voci la principalul producător auto din Europa, Volkswagen, şi la nou listata Porsche AG, printr-o structură de acţionariat complexă.

Într-un comunicat publicat joi, Porsche SE a informat că vrea să-şi reducă datoria netă cu până la 16% până la finalul acestui an, faţă de anul precedent, după achiziţionarea unei participaţii în Porsche AG. Astfel, datoria ar urma să scadă la un nivel cuprins între 6,1 şi 5,6 miliarde de euro, de la 6,7 miliarde de euro la finalul lui 2022. Preşedintele Porsche SE, Hans Dieter Poetsch, a afirmat că firma "are în vedere un plan de finanţare solid", sprijinit de profiturile grupului, precum şi de dividendele de la Volkswagen şi Porsche. Directorul general Oliver Blume a dat asigurări că va creşte nivelul dividendelor după reducerea datoriei.

E rost de profit

Pentru 2023, Porsche SE se aşteaptă la un profit după taxe între 4,5 şi 6,5 miliarde de euro. Luna aceasta, producătorul de maşini sport de lux Porsche AG a raportat pentru 2022 câştiguri record, cu ocazia primelor rezultate anuale după listarea companiei germane. Profitul înainte de taxe şi dobânzi a urcat la 6,8 miliarde de euro, un avans de 27,4% faţă de 2021, în timp ce livrările au crescut cu 2,6%, la 309.884 vehicule. Brandul a fost listat la Bursa de la Frankfurt în 29 septembrie 2022, la un preţ de 82,50 euro per titlu. Volkswagen AG încă deţine 75% minus o acţiune obişnuită din capitalul social total.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel