Diversiunea Schengen arată că pedeliştii se tem de suspendarea lui Băsescu
Laboratoarele care coordonează apariţiile publice ale pedeliştilor au lansat pe piaţă “diversiunea Schengen”. Efortul arată că portocalii se tem de suspendarea lui Băsescu, motiv pentru care au decis să consume “muniţie” în scopul manipulării publicului. Ei au început cu teza potrivit căreia suspendarea ar afecta stabilitatea politică şi ,deci, climatul economic. O temă economică, însă, creşte simpatia oamenilor pentru suspendare, odată ce le reaminteşte dezastrul patronat de actualul guvern (mai mult, s-a ajuns ca unii să îşi dorească o prăbuşire totală, pentru a ajunge în situaţia Bulgariei, cu un Consiliu Monetar care să îl înlocuiască pe Boc).
Aşa că s-a oferti o altă ţintă falsă: intrarea în spaţiul Schengen. Premierul şi alţi lideri PDL au aruncat pe piaţă ideea că moţiunea/suspendarea pune în pericol momentul Schengen. Lor le lipsesc argumentele în acest sens, mai ales că luările de poziţie ale oficialilor europeni au legat intrarea de aplicarea unor măsuri tehnice, nu de evenimente politice locale.
Pentru a da o dimensiune europeană, s-a apelat la europarlamentarul Sebastian Bodu. Acesta i-a cerut preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, printr-o scrisoare deschisă, remisă Mediafax, să ia distanţă faţă de atitudinile intransigente în problema rromilor, spunând că demersul său este determinat de riscul ca România să nu fie primită în spaţiul Schengen.
Bodu îi scrie lui Sarkozy că "hotărârea sa, nu uşoară, a fost urmarea riscului real ca România să rateze intrarea în spaţiul Schengen pe fondul unui vot negativ al câtorva state membre printre care şi Franţa".
Demersul lui Bodu este o făcătură sau o naivitate. Preşedintele Sarkozy a luat măsurile antiţigăneşti pentru că se afla în scădere de popularitate, iar ţiganii enervau opinia publică. Tema nu a fost legată de Schengen, iar Franţa nu doreşte noi complicaţii diplomatice, mai ales că se confruntă cu un proces de infringement, declanşat de CE. Pentru a rezolva situaţia legată de proces, Franţa ar avea nevoie în continuare de sprijinul României, care a reacţionat destul de convenabil în cazul romilor deportaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News