Data publicării:

Diversiunea Igaş: creşterea numărului de parlamentari paravan pentru trasarea colegiilor

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Miza diversiunii pe care pus-o la cale Traian Igaş şi PDL are drept scop final împărţirea colegiilor într-un mod cât se poate de favorabil Puterii. Creşterea numărului de parlamentari de la 471 la 484 vine în discordanţă cu proiecctul propus de PSD, care cere un Parlament de doar 300 de membrii. În acest fel PDL lansează o fumigenă politică şi îndreaptă atenţia tuturor doar asupra acestei teme, iar trasarea colegiilor electorale va trece neobservată fără control parlamentar ci doar prin Guvern.

PDL realizează că actuala guvernare a adus pierderi masive în rândul electoratului şi tocmai de acea va lucra din pix la trasarea colegiilor. Întreaga operaţiune se va realiza cu 2-3 luni înainte de alegeri, când toată lumea va discuta doar despre reducerea numărului de parlamentari. PSD pe de o parte îşi va susţine proiectul, iar preşedintele Traian Băsescu va ieşi în faţă şi va reaminti rezultatul referendumului din 2009, când s-a cerut scăderea numărului de aleşi.

În cele din urmă PDL va ceda la presiunea publică la creşterea numărului de parlametari, dar până atunci colegiile vor fi fost deja stabilite fără control parlamentar ci doar prin filtrul Guvernului. Puterea îşi va face calcule direct pe numărul scăzut de parlamentari.

Stratagema seamănă oarecum cu cea aplicată de Traian Băsescu în 2009. Pe lângă alegerile prezidenţiale a iniţiat concomitent şi un referendum şi a distras atenţia măcar o perioadă de la dezbaterea electorală.

Care este miza diversiunii pentru PDL

O primă ţintă este spargerea colegilor urbane. În astfel de colegii este mai greu de impresionat omul de rând cu o plasă de alimente sau cu bani şi tocmai de aceea PDL va încerca o combinare între urban şi rural, ponderea mai mare fiind a ruralului, în colegiile pe care Puterea mizează cu adevărat.

Stratagema are drept scop şi distrugerea fiefurilor Opoziţiei. Ponta şi Geoană sunt doar două exemple de parlamentari care nu vor mai putea candida în colegiile pe care le-au câştigat în 2008. Mulţi candidaţi USL vor fi nevoiţi să meargă în colegii total noi în care lumea nu îi cunoaşte şi în care nu au apucat cu cel puţin un an înainte să îşi facă o promovare corectă.

Citeşte şi:

Ponta şi Geoană rămân fără colegii, dacă proiectul lui Igaș va fi aprobat

USL inițiază moțiunea de cenzură dacă coaliția angajează răspunderea pe comasarea alegerilor şi numărul de parlamentari

Numărul parlamentarilor crește, de la 471 la circa 484 – PROIECT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel