Diversioniştii, episodul fără număr. Trei motive pentru care Adevărul şi Evenimentul zilei au marşat, luni, pe Şova şi Ponta
Anticipând subiectele zilei de luni care ar putea pune într-o lumină nefavorabilă reprezentanţi sau acţiuni ale puterii, publicaţiile apropiate puterii au încercat să creeze o diversiune care să reţină atenţia publicului. Astfel, pentru ca audierea preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar la DNA, discuţiile legate de TVA pentru drepturile de autor sau raportul Curţii de Conturi pe ANI să treacă neobservate, două cotidiene mari, apropiate puterii, au publicat un raport ANAF referitor la activitatea casei de avocatuă a lui Dan Şova. De reţinut că o vreme a fost asociat şi Victor Ponta în această afacere cu Dan Şova.
Audierea lui Sorin Blejnar de către procurorii DNA în legătură cu apariţia numelui său în dosarul de corupţie de la Vama Agigea nu este deloc o ştire confortabilă pentru partidul aflat la guvernare. Aşa că, în încercrea de a impune pe agenda zilei un alt subiect, adevărul.ro publica, luni dimineaţă, la ora 06:35, un articol în care se vorbeşte de contractele Casei de avocatură „Şova&Asociaţii“. Şi, pentru a impune subiectul, evz.ro a relatat şi el câteva articole pe această temă. Dacă în Adevărul, subiectul era Dan Şova, descris ca „un altfel de băiat deştept al energiei“, Evenimentul zilei şi-a concentrat tirul şi asupra lui Victor Ponta, pentru o perioadă senior-partener în firma de avocatură a lui Şova. De fapt, evz.ro a publicat, luni, cinci articole referitoare la acest subiect.
Citeşte şi:
Analizând ultimele evoluţii de pe scena politică, observăm că personajul care trebuie adus în actualitate este preşedintele PSD, Victor Ponta. Nu mai departe decât săptămâna trecută, tabloidul Click, care alături de Adevarul aparţin lui Dinu Patriciu, aducea în atenţie dosarul sexului cu minore, unde sunt implicaţi mai mulţi lideri politici, printre care şi Victor Ponta. Totul începe să devină foarte clar. Ţinta este Victor Ponta, acum când Opoziţia încearcă să-şi definească startegie pentru campania electorală. Unele surse au dezvăluit că vor mai urma şi alte atacuri la adresa unor nume importante din Opoziţie.
Scopul diversiunii: controlul Curţii de Conturi la ANI, TVA-ul artiştilor şi audierea lui Blejnar
Unul dintre subiectele care s-a vrut a fi trecut rapid cu vederea în reprezintă un raport al Curţii de Conturi cu privire la activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit documentului trimis de preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, la ANI au fost descoperite nereguli ce au generat un prejudiciu de peste 500.000 de lei, în perioada 2008 – 2010. „Începând cu anul 2009 până în prezent, Curtea de Conturi a efectuat trei acţiuni de verificare a activităţii financiar-contabile desfăşurate de ANI, respectiv auditul financiar al contului de execuţie şi al bilanţului contabil încheiate pentru anul bugetar 2008, auditul financiar al contului de execuţie şi al bilanţului contabil încheiate pentru anul bugetar 2009 şi verificarea modului de aducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizie de Curtea de Conturi, în urma auditului financiar desfăşurat pentru anul bugetar 2008. În actele de control întocmite în urma celor trei acţiuni au fost consemnate nereguli (o mare parte dintre acestea generând prejudicii pentru bugetul statului), care au avut caracter continuu de la un an la altul sau se află în legătură unele cu altele", se menţionează în raport.
Cel de-al doilea subiect care se doreşte a fi evitat în presă de către putere este cel referitor la plata TVA pentru drepturile de autor. Recent ANAF a decis să ceară TVA de la scriitori, artişti, artişti plastici, ziaristi şi, în principiu, de la toţi cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor. Nu mai contează că un dansator nu a încasat TVA pe coregrafia sa, deci nu are ce să returneze statului, de exemplu. În goana de a face rost de bani, ANAF a lansat acest subiect, iar acum publicaţiile puterii aruncă pe piaţă diversiuni care să îndrepte antenţia publicului de la erorile de gândire ale guvernanţilor.
Audierea şefului ANAF, Sorin Blejnar, de către procurorii DNA reprezintă un alt motiv care i-ar putea determina pe reprezentanţii partidului de guvernare să scoată de la naftalină dosare mai vechi, dacă ţinem cont că raportul ANAF cu privire la casa de avocatură a lui Dan Şova şi preluat de Adevărul şi EVZ face referire la fapte care s-ar fi întâmplat în perioada 2007-2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News