Distrugerea lui Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie. Substanțele care l-au dus spre moarte
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Mihai Eminescu „s-a consumat mult mai repede în cei 39 de ani pe care îi avea”.

Se împlinesc 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Dincolo de opera incontestabilă, personalitatea lui încă stârnește controverse. 

Traducătorul și psihanalistul Adrian George Săhlean spunea, la un moment dat, într-un interviu acordat DCNews, despre poetul Mihai Eminescu că se afla „când în groapa cu melancolie, când într-o stare de exaltare.” Mai spunea că obișnuia să bea cantități uriașe de cafea. De asemenea, lucra foarte mult.

„El era un băutor de cantități uriașe de cafea, fuma mult, lucra mult. Un om care s-a consumat mult mai repede în cei 39 de ani pe care îi avea. După părerea mea, a avut parte de un diagnostic greșit, a fost tratat cu injecții de sulfat de mercur, care, la vremea respectivă, erau foarte la modă, dar au dus la probleme de circulație care s-au accentuat”, a spus, în cadrul interviului, Adrian George Săhlean.

Ziua Culturii Naţionale este marcată, în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, actul normativ întrunind 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arăta: „Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.”

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel