Disputele din Golf sunt pe punctul de a fi soluționate de administrația Trump
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Donald Trump
Donald Trump
Administrația Trump este pe punctul de a soluționa una dintre cele mai acerbe dispute din regiunea Golfului. Consilierul președintelui SUA, Jared Kushner, a mers în Orientul Mijlociu și a purtat discuții cu reprezentanții statelor din regiune.

Qatarul și Arabia Saudită sunt aproape de a încheia un acord preliminar pentru a pune capăt disputelor din ultimii trei ani. Acordul vine după ce Jared Kushner, consilierul președintelui Statelor Unite și ginerele acestuia, a ajuns în regiunea Golfului, ca parte a încercărilor de rezolvare a crizelor din regiunea Golfului, înainte ca administrația Trump să încheie mandatul, în urma proiectărilor care îl dau câștigător pe Joe Biden.

Vizitele lui Kushner au inclus întâlniri cu prințul moștenitor din Arabia Saudită, Mohammed bin Salman, la Riyadh, la începutul acestei săptămâni și cu Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, la Doha. Miercuri, Wall Street Journal (WSJ) a citat oficialii americani spunând că principalul obiectiv al discuțiilor ar fi rezolvarea unei dispute privind permiterea avioanelor din Qatar să zboare prin spațiul aerian al Arabiei Saudite și al Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Bloomberg a raportat că acordul iminent nu va implica Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul, care împreună cu Arabia Saudită au format un cvartet de țări care au blocat Qatarul. În iunie 2017, cele patru state au întrerupt legăturile diplomatice și comerciale cu Qatar și au impus un embargo terestru, maritim și aerian statului din Golf, acuzând Doha că sprijină terorismul și că are legături cu Iranul, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel