Data publicării:

Moscova refuză o vizită consulară la jurnalistul american încarcerat în Rusia

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Moscova a anunţat joi că a respins cererea unei vizite consulare la jurnalistul american încarcerat de o lună în Rusia, ca represalii pentru refuzul SUA a elibera vize jurnaliştilor ruşi care urmau să-l însoţească pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU la New York, relatează France Presse.

Ca 'răspuns', 'Ambasada SUA a fost informată că cererea sa pentru o vizită consulară la 11 mai (pentru a-l vedea) pe Evan Gershkovich, jurnalist al Wall Street Journal, cetăţean american deţinut pentru spionaj, a fost respinsă', a declarat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

'Alte măsuri posibile de retorsiune, despre care partea americană va fi în mod corespunzător informată, sunt în prezent în curs de elaborare', avertizează diplomaţia rusă în comunicatul său. Ministerul rus de Externe declară că a convocat joi un 'diplomat american de rang înalt' căruia i-a transmis 'protestul' Moscovei faţă de 'acţiunile provocatoare' ale Washingtonului.

'I s-a transmis în mod special (diplomatului american) că un astfel de sabotaj, menit să împiedice o muncă jurnalistică normală, nu va rămâne fără răspuns', susţine MAE rus în acelaşi comunicat, citat de Reuters.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov îşi exprimase duminică regretul în legătură cu refuzul SUA de a acorda vize jurnaliştilor ruşi care urmau să-l însoţească luni şi marţi la sediul ONU din New York, unde Rusia asigură pe parcursul lunii aprilie preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate.

'Nu vom uita, nu vom ierta', a ameninţat atunci Lavrov, denunţând o decizie americană 'laşă'.

Aceste noi tensiuni între Moscova şi Washington intervin la câteva săptămâni după arestarea lui Evan Gershkovich, suspectat de 'spionaj' de către autorităţile ruse, ceea ce SUA şi el personal resping categoric.

Ambasadoarea americană în Rusia, Lynne Tracy, a putut să-i facă o vizită prima oară la 17 aprilie la centrul de detenţie din Moscova unde este închis.

Mulţi observatori consideră că Gershkovich ar putea fi folosit de Moscova într-un posibil viitor schimb de prizonieri cu Washingtonul, notează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel