Dispută teritorială Republica Moldova - Ucraina. Primarul din Reni emite pretenții
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Dispută teritorială Republica Moldova - Ucraina. Primarul din Reni emite pretenții  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Dispută teritorială Republica Moldova - Ucraina. Primarul din Reni emite pretenții / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primarul orașului Reni (Ucraina) a prezentat pretenții teritoriale față de Republica Moldova.

Primarul orașului Reni, regiunea Odesa, Igor Plehov, a înaintat revendicări teritoriale reale față de Moldova. Această declarație a fost făcută în cadrul sesiunii Consiliului orășenesc.

”Primarul este revoltat de transferul către Republica Moldova a unei mici porțiuni din teritoriul ucrainean, care a oferit acestui stat (Republicii Moldova – n.r.) acces la Dunăre cu ieșirea la Marea Neagră. Chișinăul a construit acolo portul Giurgiulești (portul Giurgiulești constă din terminalul petrolier, portul mărfar și de călători – n.r.), interceptând fluxurile de mărfuri din portul Reni”, a declarat primarul, citat de publicația dumskaia.net.

Potrivit lui Igor Plehov: ”Nu existau motive legale pentru a oferi Moldovei un astfel de cadou: conform Constituției, teritoriul Ucrainei în cadrul frontierei actuale este integral și inviolabil. Revizuirea teritoriului Ucrainei poate fi aprobat exclusiv printr-un referendum național.”

La etapa actuală, prin implicarea unui grup de experți și juriști primarul orașului Reni dorește să definească cu claritate teritoriul ce poate fi administrat de Comunitatea teritorială unită Reni.

”Este un subiect de discuții cu poliția de frontieră și cu reprezentanții altor departamente. Am vorbit cu ei. Sigur, nu împărtășesc în mod public părerea mea, dar neoficial susțin această opinie. În orice caz, în actele normative care reglementează organizarea și funcționarea raionului Reni, nu se menționează despre renunțarea la fâșia de teren cu ieșire la Dunăre în favoarea statului vecin. În consecință, terenul pe care se află portul Giurgiulești ar trebui considerat teritoriu al comunității teritoriale Reni ”, a spus primarul Plehov, potrivit Bucpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel