Disidenţa ziariştilor români pe Facebook: despre "dictatorii" Evenimentul Zilei şi Adevărul
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
dizidenta jurnalistilor pe Facebook
dizidenta jurnalistilor pe Facebook

Disponibilizările, tărierile de salarii, presiunile politice exercitate de manageri asupra ziariştilor concretizate în articole "la comandă" au dat naştere unor mişcări de rezistenţă pe Facebook. Pagina de rezistenţă legată de Evenimentul zilei se numeşte Ilinca Istrati, după pseudonimul cu care au fost semnate o serie de articole susceptibile de a fi “comandate”. Pagina “disidenţilor” de la Adevărul Holding se numeşte Peter L. Shrek, cu trimitere la numele directorului general al grupului de presă deţinut de Dinu Patriciu, Peter L. Imre.

Cum arată şi funcţionează pagina Ilinca Istrati, scrie paginademedia.ro. “Sunt fata nedorită a familiei Istrati. Fantoma unui jurnalist. Fac ceea ce alţii nu vor să facă. Semnez ceea ce alţii nu vor să semneze. Povestea mea este povestea presei româneşti”, se autocaracterizează personajul anonim Ilinca Istrati pe pagina sa de Facebook. Ca reprezentare grafică, “Ilinca istrati” şi-a ales o vulpiţă pentru că spune ea pe Facebook va scrie “vulpeşte”.

Spaţiul de “rezistenţă” al celor de la EVZ numără în prezent 152 de “adepţi”, printre care şi mulţi jurnalişti ai altor publicaţii. Profilul a fost creat pe la începutul lunii mai, când ziarul condus de Claudiu Şerban a trecut printr-un val de restructurări masive. “Ilinca Istrati” se ocupă, pe Facebook, mai ales cu amendarea derapajelor de tipul “articole comandate”. Astfel, pe 13 mai,"Ilinca Istrati" scria despre interviul cu ministrul apărării Gabriel Oprea, publicat în aceeaşi zi în Evenimentul zilei, că a fost comandat: “Interviu cu domnul general. În noul jurnalism intai vin raspunsurile si dupa aia se pun intrebarile”, scria Istrati pe Facebook. Interesant este că articolul din ziar purta chiar semnătura Ilinca Istrati, notează paginademedia.ro.

Vulpiţa care conduce mişcarea de rezistenţă a jurnaliștilor de la EVZ nu semnalează doar derapajele care au legătură cu politicul, ci şi articolele manipulatoare în favoarea unor companii care cumpără publicitate în ziar: “Azi, despre politica editoriala a EVZ. Nu a spus el, bravul domn Şerban, că preferă să trăiască în mizerie decât să moară în glorie? (…) Apa lui Valvis e bună, că aduce bani la bugetul de publicitate şi clienţi în restaurantul lui Macovei (n.r. redactor şef la Evenimentul Zilei)! Despre aia să facem chiar şi campanie subversivă, despre nitraţii din sol, care, desigur, nu apar în apa grecului. (…) acum, eu n-am verificat apa lui Valvis de nitrati si nici nu stiu cati clienti aduce ea in restaurantul lui Macovei. Dar stiu ca treaba asta n-are nici o legatura cu presa. sau are?”, scrie Ilinca Istrati.

Spre deosebire de pagina “Ilincăi Istrati”, care critică în special poltica editorială a ziarului Evenimentul zilei, pagina intitulată Peter L. Shrek îşi îndreaptă majoritatea criticilor împotriva conducerii Adevărul Holding şi a măsurilor acesteia. Atacurile la adresa directorului general al Adevărul Holding sunt făcute într-o manieră ironică, pamfletară. Deseori, creatorul paginii truchează fotografii cu Peter Imre şi Dinu Patriciu sau le adaugă diverse comentarii cu notă umoristică, în stilul Caţavencilor. Pentru a-i proteja pe jurnalişti de eventualele neplăceri la locul de muncă, creatorul personajului “Peter L. Shrek” a setat pagina astfel încăt profilul acestora să nu mai apară în lista de prieteni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel