Data actualizării:
Data publicării:

Discuții între Marcel Ciolacu şi ministrul croat de Externe despre aderarea la Schengen şi la OCDE: „Am avut o întâlnire foarte bună”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a discutat, marţi, despre aderarea României şi Croaţiei la Schengen şi la OCDE cu ministrul croat al Afacerilor Externe şi Europene, Gordan Grlic Radman, aflat la Bucureşti în contextul Reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO.  

'Am avut astăzi o întâlnire foarte bună. (...) M-am bucurat să împărtăşesc cu partenerii noştri croaţi aceeaşi viziune comună cu privire la necesitatea aderării în acest an a ţărilor noastre la spaţiul Schengen. Acest lucru ar reprezenta nu numai o recunoaştere a aşteptărilor noastre legitime, ci şi o contribuţie directă şi semnificativă la consolidarea competitivităţii pieţei interne şi la creşterea rezilienţei Uniunii Europene.

Discuţiile au vizat şi un alt obiectiv major de politică externă - aderarea la OCDE, un obiectiv susţinut de întreaga clasă politică, precum şi de societatea românească. Acesta este următorul pas al evoluţiei noastre democratice, după ce am intrat în clubul select al Uniunii Europene şi NATO', a scris Ciolacu pe Facebook.

El l-a felicitat pe ministrul Radman pentru succesul primului Summit parlamentar al Platformei Crimeea, 'eveniment important care a transmis un puternic mesaj de unitate, solidaritate şi sprijin internaţional pentru Ucraina'.

'România şi Croaţia se bucură de relaţii bilaterale foarte bune, iar întâlnirea de astăzi a reconfirmat că împărtăşim viziuni similare asupra principalelor teme din cadrul UE şi al NATO, precum şi din plan regional şi internaţional', a adăugat Marcel Ciolacu. 

 

Suedia susţine aderarea României la Schengen. Ministrul Bogdan Aurescu i-a convins pe social-democraţii suedezi

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a convins pe social-democraţii suedezi să susţină aderarea României la spaţiul Schengen, după ce iniţial aceştia se opuneau. 

"Vă mulţumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi, pentru declaraţiile pozitive privind aderarea României la Spaţiul Schengen, ca urmare a discuţiilor noastre extrem de productive de pe 22 noiembrie. Aderarea României la Schengen va face Uniunea Europeană mai sigură", a scris Bogdan Aurescu pe Twitter. 

Un anunţ similar a făcut şi europarlamentarul Victor Negrescu, pe Facebook. 

"Social-democrații suedezi au anunțat, în urmă cu puțin timp, că susțin aderarea României la spațiul Schengen.

Iată că din nou Partidul Social Democrat își îndeplinește cu responsabilitate datoria față de români. Suntem iar singurii care ne-am făcut treaba la nivelul familiei noastre politice.

Purtătorul de cuvânt, Ardalan Shekarabi, a declarat clar ceea ce spuneam de câteva săptămâni, că niciodată nu s-au opus, ci doar au cerut guvernului de dreapta să își asume și să explice deciziile pe domeniul afacerilor europene întrucât parteneriatul lor cu extrema dreaptă nu este viabil.

Nu vom cere ca cei din opoziție să își ceară scuze pentru faptul că au pus în pericol aderarea României la spațiul Schengen, dar le vom cere să se implice pentru a înlătura piedicile puse de guvernele de centru-dreapta din Olanda și Austria.

Hai, România! Nu ne lăsăm. Voi continua săptămână aceasta discuțiile cu parlamentarii din țările membre reticente", a transmis Victor Negrescu.

Social-democraţii suedezi au schimbat discursul adoptat în urmă cu două săptămâni şi au decis să susţină aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Astfel, există majoritate acum în Parlamentul suedez pentru a susţine decizia luată deja de Guvernul suedez. 

"Se pare că autorităţile nu au nicio obiecţie asupra extinderii. Astfel, suntem pregătiţi să susţinem o poziţie suedeză care deschide calea extinderii Schengen către România şi Bulgaria", a transmis Shekarabi, citat de svt.se. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel