Data publicării:

Discuții de pace în Arabia Saudită, în acest weekend. Cum vor să-l convingă pe Putin să renunțe la război

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
În Arabia Saudită, în weekend-ul 5-6 august 2023 vor avea loc discuții de pace la care vor lua parte reprezentanți din SUA, China, India, Brazilia și Ucraina.

Arabia Saudită urmează să găzduiască disuții de pace cu privire la Ucraina în acest weekend, care vor include SUA, precum și o serie de țări occidentale și în curs de dezvoltare, scrie CNN.

Acestea vor avea ca scop dezvoltarea unor principii comune pentru a pune capăt războiului și a discuta despre tipul de asistență de securitate de care va avea nevoie Kievul pentru a descuraja Rusia să atace din nou Ucraina, au spus oficialii americani.

Deși Rusia nu va fi reprezentată la masa discuțiilor, întrebarea ce este dispus să facă președintele rus Vladimir Putin – și dacă va respecta măcar un acord de încetare a focului sau de pace – în primul rând, au spus oficialii.

Deși ideea negocierilor de pace în acest moment al războiului pare prematură, oficialii americani cred că mai mulți factori ar putea afecta modul în care Putin continuă să rămână angajat în conflict, inclusiv presiunea din partea Sudului Global.

Potrivit agenției de știri de stat saudite SPA, discuțiile vor avea loc sâmbătă la Jeddah și sunt programate să dureze doar o zi, a declarat pentru CNN un înalt oficial al guvernului saudit.

Printre participanți se numără consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, care va reprezenta Statele Unite ale Americii.

Un reprezentant al guvernului chinez va fi de asemenea prezent, a declarat vineri Ministerul de Externe chinez. Ucraina a spus că vor participa și alte țări cheie în curs de dezvoltare, precum India și Brazilia.

Este pentru a doua oară când au loc discuții organizate de șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak. Primele discuții au avut loc la începutul acestui an la Copenhaga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel