Data actualizării:
Data publicării:

Discursul lui Putin e un semnal că lucrurile nu merg conform planurilor Kremlinului în Ucraina - CNN

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Discursul lui Vladimir Putin, în care a amenințat că Rusia va fi „purificată” de „trădători” reprezintă un semnal că lucrurile nu merg conform planurilor Kremlinului, conform unei analize a CNN care citează experți.

Mulți analiști și experți au văzut în acest discurs un semnal și mai îngrijorător și anume faptul că Putin, confruntat cu situația din Ucraina, va adopta o atitudine și mai răzbunătoare în fața oricărui semn de disidență.

Vladimir Putin, care s-a bucurat constant de ratinguri ridicate în ceea ce privește percepția opiniei publice din Federația Rusă, se îndreaptă acum către o strategie de intimidare pentru a-i menține pe ruși de partea lui, spun experții citați în analiză.

„Occidentul va încerca să se bazeze pe așa-zisa coloană a cincea, pe trădătorii naționali, pe cei care câștigă bani aici cu noi, dar locuiesc acolo. Și mă refer la „trăiesc acolo” nici măcar în sensul geografic al cuvântului, ci în conformitate cu gândurile lor, cu conștiința lor de sclavi”, a declarat Vladimir Putin. „Coloana a cincea” se referă de obicei la simpatizanții inamicului în timpul unui război.

Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză politică R. Politik, spune că discursul lui Putin a evidențiat faptul că planul liderului de la Kremlin nu se află pe traseul creionat.

„Acest discurs reprezintă disperare, emoție puternică, neputință”, a scris Tatiana Stanovaya, pe contul său de Telegram.

Aceasta crede că Putin pierde bătălia popularității. „Acesta este începutul sfârșitului. Da, vor răsuci mâinile tuturor la spate, îi vor închide, îi vor întemnița, dar totul este deja fără viitor. Totul va crăpa și se va prăbuși.”

Elisabeth Braw, cercetător senior la American Enterprise Institute, arată că discursul lui Putin relevă cât de izolat a devenit președintele rus.

„Există un fel de umilință a unei țări care vede acum cum se închide McDonald’s, în care rușii se îngrămădesc la IKEA pentru a obține fiecare articol disponibil înainte ca firma să plece din țară – asta este umilitor și, desigur, destul de înspăimântător atunci când te gândești la potențiala reacție a publicului rus odată ce aceste bunuri de consum nu mai sunt disponibile”, a mai spus ea, conform analizei CNN.

Avertismentul de lui Putin adresat rușilor a venit în momentul în care ministerul apărării al Marii Britanii a declarat că invazia „s-a blocat în mare măsură pe toate fronturile”.


„Forțele ruse au făcut progrese minime pe uscat, pe mare sau pe aer în ultimele zile și continuă să sufere pierderi grele”, a scris ministerul pe Twitter, adăugând că rezistența ucraineană a rămas „ferme și bine coordonată”.


Acest lucru corespunde cu evaluarea unui înalt oficial american al apărării, care a declarat luni reporterilor că forțele ruse din și în jurul mai multor orașe cheie nu au făcut progrese apreciabile în weekendul anterior.

Armata Rusiei este mult mai puternică decât cea a Ucrainei din toate punctele de vedere. Orice „blocare” este mai probabil să fie tactică decât un semn al Rusiei care se dă înapoi. Cu toate acestea, invazia Rusiei nu a adus alegeri ușoare pentru Putin. În 2014, Rusia a reușit să anexeze Crimeea în aproximativ trei săptămâni -- același timp în care acest război a izbucnit până acum. Rezistența Ucrainei, susținută de armele trimise din Occident, a fost mai mare decât calculase Putin, au spus experții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel