Discursul lui Nehammer după alegerile din Austria inferioară spune multe despre austrieci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Mark Rutte, în stânga/ Explicație foto
Mark Rutte, în stânga/ Explicație foto
Populiștii lui Karl Nehammer au pierdut aproximativ 10 puncte procentuale la algerile de duminică, iar extremiștii din Partidul Libertății i-au devansat pe socialiști, ajungând al doilea partid din landul Austria inferioară. O veste bună și una rea pentru România.

Karl Nehammer și partidul său, aflat în pierdere de viteză de la jumătatea anului trecut, au mizat totul pe tema migrației, încercând să recupereze electoral prin veto-ul la aderarea României la spațiul Schengen. Dacă în decembrie, imediat după votul în Consiliul JAI, sondajele arătau o creștere de 1 procent a partidului cancelarului Nehammer, după ce s-a mai disipat emoția OVP-ul s-a dus în picaj, pierzând 9 puncte procentuale.

Această evoluție înseamnă fie că tema migrației este una falsă, fie că electoratul din Austria inferioară a sesizat falsitatea jocului făcut de Nehammer. Cancelarul a invocat disfuncționalitatea sistemului Schengen pentru a bloca România, în schimb a votat aderarea Croației, de unde vine în Austria majoritatea migranților, via Ungaria.

Nehammer a postat, chiar în timpul desfășurării votului, pe pagina sa de Facebook, un mesaj referitor la migrație și s-a lăudat cu rezultatele sale în lupta cu migranții. ”Am încercat să punem frână politicii de azil și frâna deja funcționează, a scris cancelarul duminică, după deschiderea urnelor. Austria a fost cea mai afectată de creșterea presiunii migrației în Europa anul trecut. Prin urmare, am luat măsuri și am semnat acorduri cu alte țări pentru a pune capăt turismului de azil”.

Dacă tema migranților nu aduce câștiguri electorale, putem spera că guvernul Nehammer o va abandona, în caz că presiunile europene pentru respectarea tratatelor și demersurile României continuă, asfel încât să nu ne mai blocheze aderarea, în acest an.

Dacă este o temă importantă, veștile sunt proaste pentru noi, având în vedere că Partidul Libertății, de extremă dreapta, este în ascensiune, fiind posibil ca populiștii să se alieze cu extremiștii, pentru a rămâne la guvernare.  

Oricum, ceea a declarat Nehammer după aflarea rezultatelor preliminare arată cât de jos sunt setate standardele discursului politic în elevata Austrie.

Cancelarul a pus scăderea popularității OVP pe seama erodării la guvernare, sub efectul creșterii prețurilor și al inflației. Asta e normal: dai vina pe inflație, arăți cum te sacrifici guvernând în criză etc. Dar ce urmează sună a ”autodenunț”. „Într-o perioadă foarte complexă, cei care au răspunsuri simple la probleme câștigă”, a explicat Nehammer succesul extremiștilor din FPO.

Păi, exact asta a făcut el: a căutat un răspuns simplu, blocarea României, la o problemă complexă, de care sunt responsabili alții. Inclusiv el însuși. Așa cum a făcut, mai demult, un alt austriac, care și-a bazat politica pe minciună, discriminare și găsirea de țapi ispășitori. Nu pare ca Nehammer a învățat ceva din lecția istoriei.

Este drept că Europa a sancționat ferm Austria pentru derapajele liderului FPO, Jörg Haider, la începutul anilor 2000. Nu ar strica nici azi, ca atunci când mai încalcă vreun Tratat, așa cum a făcut în cazul României, să-i fie suspendat dreptul de veto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel