Data actualizării:
Data publicării:

Discuții româno-italiene pe tema „sclavilor” din Catania

Autor: Gabi Simon | Categorie: Politica
WhatsApp

Delegația guvernamentală care s-a deplasat în Italia a avut discuții cu autoritățile din Catania referitor la cazurile de exploatare a unor cetățeni români aflați la muncă în această regiune.

Un aspect concret aflat în atenția ambelor delegații l-a constituit evaluarea fenomenului de "intermediari" (caporali), acele persoane care se interpun în mod fraudulos între angajat și angajator, extinderea campaniilor de informare a cetățenilor români aflați pe teritoriul italian, în vederea cunoașterii riscurilor exploatării în muncă, a abuzurilor și a traficului de persoane, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Proiecte pentru siguranța românilor aflați la muncă în străinătate

Potrivit comunicatului, ambele părți au insistat pe necesitatea implementării unui plan concret de acțiune, asumat la nivel de administrații centrale și regionale privind intervenția autorităților specializate, române și italiene deopotrivă, pentru a supraveghea evoluția cazurilor anchetate, precum și capacitatea de reinserție a persoanelor supuse abuzurilor.

Demnitarii prezenți în Italia consideră că asociațiile românești constituite în Italia pot avea un rol important în oferirea unui sprijin concret persoanelor aflate în dificultate. Această implicare activă trebuie să genereze la nivelul autorităților de la București identificarea unui mecanism optim de legitimare și recunoaștere ca și contributori oficiali ai politicilor asumate de statul român în această materie.

"Informarea corectă și oportună cu privire la legislația în domeniul muncii din Italia, la drepturi și îndatoriri ale cetățenilor români, la sistemul de asistență și protecție din partea autorităților române și italiene pot contribui activ la limitarea cazurilor de abuzuri față de cetățenii români", arată ministerul.

Atât partea română, cât și cea italiană au susținut importanța organizării unor campanii de informare coerente axate pe teme ce privesc sistemul de drepturi și libertăți cetățenești în context european, accesul nediscriminatoriu la piața forței de muncă, sistemul de drepturi și obligații față de statul pe teritoriul căruia își desfășoară o activitate legală, precum și riscurile asumate în situația încălcării normelor de drept. 

 [citeste si]

Centru de asistență pentru persoanele vulnerabile la abuzuri

Potrivit Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, instituționalizarea unor forme de educație civică a cetățeanului român aflat pe teritoriul altui stat poate însemna înființarea, cât mai urgentă, a unui centru de asistență pentru persoanele aflate în dificultate, vulnerabile la abuzuri. Un astfel de proiect pilot va reflecta capacitatea pro-activă a autorităților de la București, în sensul preocupărilor concrete pentru siguranța cetățeanului român și corecta lui informare.

În acest context, reprezentanții autorităților române și italiene au subliniat importanța activării mecanismelor de participare democratică a cetățenilor organizați la nivel de asociații sau sindicate în procesul de conștientizare a cetățenilor români aflați la muncă pe teritoriul Italiei, în sensul cunoașterii fenomenului transfrontalier de "caporalat".

Autoritățile italiene au asigurat reprezentanții delegației române că depun toate eforturile legale și instituționale, urmând ca partea italiană să organizeze campanii de informare și atenționare cu privire la problematica riscurilor muncii la negru, a exploatării în câmpul muncii, abuzurilor psihologice și fizice, traficului de persoane etc., începând cu Catania și Ragusa.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a asigurat partea italiană că în România există o campanie la nivel național de verificare a firmelor românești care aduc muncitori în Italia, iar ajutorul autorităților italiene în vederea continuității eforturilor este esențial.

Din delegația guvernamentală fac parte reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii și Justiției Sociale și ai Ministerului Afacerilor Externe (Consulatul României la Catania și Ambasada României la Roma).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel