Dirijorul James Levine, fost director muzical al Metropolitan Opera din New York, a murit
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Dirijorul James Levine, fost director muzical al Metropolitan Opera din New York, a murit
Dirijorul James Levine, fost director muzical al Metropolitan Opera din New York, a murit
Dirijorul James Levine, care a fost timp de 40 de ani directorul muzical al Metropolitan Opera din New York, acuzat în 2017 de abuzuri sexuale, a decedat la vârsta de 77 de ani, informează AFP. 

James Levine a decedat din cauze naturale pe 9 martie în Palm Springs, California, a precizat miercuri pentru AFP, fără a oferi alte detalii, cel care i-a fost medic timp îndelungat, Len Horovitz, confirmând astfel o informaţie apărută în New York Times.

Numit director muzical al Metropolitan Opera în 1976, dirijorul, originar din Cincinnati, a transformat în profunzime instituţia, ignorată până în acel moment, şi a înscris-o printre marele scene de operă ale lumii. Cu un repertoriu alcătuit în principal din clasici, a făcut loc în program şi unor opere contemporane mai puţin cunoscute, precum şi unor compozitori uitaţi.

În total, a dirijat orchestra Met de peste 2.550 de ori. Începând din 2006, s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate: o rană la umăr după ce a căzut pe scenă, insuficienţă renală şi hernie de disc. În 2016, a acceptat să renunţe la conducerea muzicală a Metropolitan Opera, din cauza bolii Parkinson, de care suferea de mai mulţi ani. A rămas însă director muzical onorific până la suspendarea sa, în decembrie 2017, după publicarea, în New York Times şi New York Post, a unor mărturii care îl acuzau de abuzuri sexuale.

Cele două publicaţii au făcut referire la cazul unui bărbat care îl acuza pe dirijor de abuz sexual începând cu 1985, pe când victima nu avea mai mult de 15 ani, până în 1993. Alţi trei bărbaţi au afirmat la rândul lor că au fost agresaţi sexual de James Levine, însă dirijorul nu a fost niciodată urmărit penal.

În martie 2018, Met a publicat concluziile unei anchete care confirma existenţa unor probe credibile potrivit cărora muzicianul ar fi săvârşit fapte de hărţuire şi ar fi avut un comportament sexual abuziv. James Levine a fost eliberat din toate funcțiile pe care le mai ocupa în cadrul instituţiei. Funcţia de director muzical a Metropolitan Opera a fost preluată apoi de dirijorul canadian Yannick Nézet-Séguin, în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel