Directorul SRI, întâlniri cu şefii CIA şi FBI. Chirieac: Eduard Hellvig face exact ce trebuie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
foto: SRI
foto: SRI
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ştirea că directorul SRI, Eduard Hellvig, a avut întâlniri cu directorii CIA şi FBI.

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, însoţit de o delegaţie din conducerea instituţiei, a efectuat, zilele acestea, o vizită partenerială la Bruxelles şi în Statele Unite ale Americii, informează un comunicat transmis de SRI.

Pe parcursul întâlnirilor, conducerea SRI a avut întâlniri cu o serie de oficiali americani din domeniul informaţiilor: Avril Haines, directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, William J. Burns, directorul CIA, şi Christopher Wray, directorul FBI. De asemenea, au avut loc discuţii cu Robin Dunnigan, adjunct al secretarului de stat pentru Europa Centrală şi de Est în Biroul de Afaceri Europene şi Euroasiatice. Potrivit SRI, pe agenda convorbirilor s-au regăsit subiecte de actualitate care privesc securitatea regională şi globală, cu accent pe importanţa schimbului de informaţii şi al cooperării în domeniul intelligence.


Chirieac: Faptul că directorul CIA şi directorul FBI s-au întâlnit cu directorul SRI e un lucru extraordinar 

„Este, în continuare, cea mai importantă componentă a parteneriatului strategic cu State Unite ale Americii. Cum războiul din Afganistan s-a încheiat - iar România a fost acolo de la bun început - acum la fel de importantă este această cooperare în zona de 'intelligence'. Şi aici Eduard Hellvig face exact ceea ce trebuie. E şi un gest simbolic faptul că directorul CIA şi directorul FBI s-au întâlnit cu directorul SRI, e un lucru extraordinar în opinia mea.

Tot ce înseamnă parteneriat strategic România - SUA este, în continuare, concentrat pe partea de securitate. Nu avem încă o componentă economică extraordinară, ţinând seama de potenţialul enorm al Americii. Nu avem o componentă politico-socială foarte importantă, că atunci poate s-ar mai curăţa puţin şi clasa politică din România. Ceea ce funcţionează este zona 'military' şi 'intelligence'. Partea militară s-a încheiat pentru că în Afganistan s-a terminata războiul, continuă partea de 'intelligence'. E la fel de  important cum a fost participarea României în războiul din Afganistan. 

Faptul că directorii CIA şi FBI s-au întâlnit cu Eduard Hellvig e un punct pozitiv important pentru România. Stăpânii lumii 'intelligence' te bagă în seamă pe tine, mai ales cooperează cu tine, România. Contăm şi noi în ceva, ca să nu ne lase cu totul în voia sorţii. Şi aşa nu ne aşteptăm la aproape nimic bun de la politicienii de la Bucureşti, măcar pe zona asta să avem un pic de siguranţă”, a zis Bogdan Chirieac, într-o intervenţie la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel