Data publicării:

Directorul prestigioasei „Sciences Po” demisionează pe fondul acuzațiilor de violență domestică

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Atypeek Dgn/ Pexels
Foto: Atypeek Dgn/ Pexels
Directorul celebrei instituții „Sciences Po” (Paris Institute of Political Studies), Mathias Vicherat, și-a înaintat demisia din funcție după ce a fost trimis în judecată pentru presupuse acte de abuz domestic, conform informațiilor furnizate de Politico. Vicherat continuă să susțină că este nevinovat.

Sciences Po, renumita școală de studii politice din Franța, este cunoscută pentru pregătirea viitorilor lideri politici de rang înalt. Nu mai puțin de patru dintre cei ultimii cinci președinți ai Franței au fost absolvenți ai acestei instituții, Valéry Giscard d’Estaing fiind singura excepție.

„Pentru mine, este mai importantă instituția decât persoana mea”, a menționat Vicherat într-o scrisoare adresată colegilor, profesorilor și studenților. El a subliniat că atât el, cât și partenera sa, care s-au acuzat reciproc de acte de violență domestică, vor fi supuși judecății. „Neg în continuare acuzațiile de violență care au fost formulate împotriva mea și care au circulat”, a afirmat el, adăugând că nu a fost depusă nicio plângere din partea niciunui partener.

Într-o declarație separată, Laurence Bertrand Dorléac, șefa Fundației Naționale de Științe Politice (FNSP), responsabilă cu strategia administrativă și financiară a Sciences Po, a anunțat că o „administrație provizorie va fi numită în următoarele zile”. Un consiliu de administrație va fi înființat în termen de șase luni pentru a coordona procesul de înlocuire. Alegerea oficială a unei noi conduceri va trebui să fie confirmată printr-un decret semnat de președintele francez Emmanuel Macron.

Vicherat a renunțat la funcție în luna decembrie a anului trecut, după ce acuzațiile de violență domestică au devenit publice. Atât el, cât și partenera sa, Anissa Bonnefont, fuseseră reținuți anterior de către poliție, pe baza unor acuzații reciproce de abuz domestic, însă ulterior au fost eliberați, iar Vicherat a revenit în funcție.

Vicherat a fost ales în fruntea Sciences Po în noiembrie 2021, după Fréderic Mion, care a fost nevoit să demisioneze și el în urma unui scandal. Fréderic Mion a fost acuzat că a ascuns informații despre acuzațiile de incest împotriva lui Olivier Duhamel, care la momentul respectiv era președintele FNSP (Fondation Nationale des Sciences Politiques).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel