Data publicării:

Directorul CIA, William Burns, vizită secretă în Ucraina (France Presse)

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp

Directorul CIA, William Burns, a efectuat o vizită în Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informații și cu președintele Volodimir Zelenski, conform unui oficial american citat de AFP, sâmbătă.

Deși vizita nu a fost anunțată public în momentul desfășurării sale, aceasta a avut loc în timp ce forțele ucrainene continuau contraofensiva inițiată în iunie în estul și sudul țării împotriva forțelor ruse.

În cadrul întâlnirii, Burns a subliniat "angajamentul Statelor Unite de a partaja informații pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse", a declarat oficialul american sub protecția anonimatului.

Potrivit cotidianului american The Washington Post, care a relatat prima despre această călătorie, liderii ucraineni au prezentat planuri pentru recâștigarea teritoriilor ocupate de forțele ruse și inițierea negocierilor de încetare a focului până la sfârșitul anului.

Vizita a avut loc în luna iunie, conform ziarului menționat.

Conform oficialului american, Burns "a călătorit în Ucraina, așa cum a făcut în mod regulat de la începutul recentei agresiuni ruse care a avut loc acum mai bine de un an".

Șeful CIA, călătorie în Ucraina înainte de rebeliunea declanșată de Prigojin

Călătoria a avut loc înainte de rebeliunea de 24 de ore condusă la 24 iunie de către liderul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a menționat oficialul. Revolta, văzută ca fiind cea mai mare amenințare la adresa autorității Kremlinului din ultimele decenii, "nu a fost un subiect de discuție", a adăugat el.

Statele Unite au încercat să clarifice Rusiei că nu au avut niciun rol în această rebeliune.

Majoritatea mijloacelor de informare americane au raportat că după rebeliune, Burns a telefonat șefului serviciului de informații externe rus (SVR), Serghei Narîșkin, pentru a-i asigura că Statele Unite nu au fost implicate.

Comandantul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat într-un interviu publicat vineri de către Washington Post că lipsa de armament, în special de avioane de luptă, limitează contraofensiva ucraineană.

Marți, Statele Unite au anunțat un nou ajutor în valoare de 500 de milioane de dolari pentru a sprijini contraofensiva, inclusiv furnizarea de muniție pentru apărarea antiaeriană și vehicule blindate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel