Directorul CFR: Nu îmi asum subfinanțarea cronică a sistemului feroviar. Mesaj pentru Grindeanu?
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: ISU Galați
Sursă foto: ISU Galați
Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători,  spune că nu își asumă răspunderea pentru subfinanțarea sistemului feroviar din România.

Directorul General al CFR Călători, Traian Preoteasa, a transmis duminică că îşi va asuma "acţiunea sau inacţiunea" oricărui angajat al companiei, constatată de către organele de cercetare, după accidentul produs sâmbătă seara în staţia Galaţi, dar nu şi subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani.

"Îmi voi asuma acţiunea sau inacţiunea oricărui angajat al CFR Călători, constatată de către organele de cercetare şi care ar fi putut duce la evitarea acestei drame ce a cauzat decesul colegei noastre. Nu îmi pot asuma însă, subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani. Profund îndurerat, transmit şi pe această cale condoleanţe familiei îndoliate şi întregul sprijin necesar în aceste momente de grea cumpănă!", a precizat şeful CFR Călători, într-o declaraţie transmisă Agerpres.

La data de 25 martie 2023, în jurul orei 19:19, la Gara CFR Galaţi, a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare şi a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinaţia Galaţi - Buzău. În urma impactului, conductorul trenului implicat, o femeie în vârstă de 53 ani şi cu o vechime în conducerea trenurilor de călători de peste 15 ani, a decedat la spital, iar alte trei persoane au fost rănite. Totodată au fost avariate locomotiva şi vagonul.

Cauzele care au generat accidentul produs sâmbătă seara în Gara Galaţi, la cuplarea locomotivei la garnitură, vor fi stabilite de echipa de cercetare aflată la faţa locului, a informat CFR Călători.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a solicitat companiei feroviare să comunice rapid informaţiile relevante opiniei publice. "Urmează o anchetă privind acest accident feroviar. I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicaţii şi să vină cu soluţii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete", a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-un comunicat al ministerului transmis sâmbătă seara.

Traian Preoteasa: Comisia de anchetă va face o analiză

„Vom analiza şi noi ce s-a întâmplat, pare a nu fi, nu are nicio legătură cu mecanicul de locomotivă, pare că a făcut tot ce trebuia, a fost o defecţiune, dar Comisia de anchetă va analiza, e şi Parchetul acum, după cum bine ştiţi a decedat şi şefa de tren. S-a vorbit cu mecanicul şi a declarat că a făcut tot ce putea să facă şi după butoanele pe care le vedem acţionate se pare că a făcut chiar tot ce trebuia să facă. Nu frânele au fost problema, ci acel gradulator, care nu a redus, ci a crescut viteza, a crescut viteza necontrolat. Se numeşte gradulator al locomotivei, un fel de cutie de viteze la maşină, echivalentul cutiei de viteze, care a cuplat şi a accelerat necomandat, mecanicul a încercat să frâneze.

Dacă faceţi legătura cu evenimentul de la Roşiori (n.r. - accident feroviar petrecut în dimineaţa zilei de 13 martie 2023, în care două trenuri, unul de pasageri şi unul de marfă, s-au lovit; mai mulţi călători au fost răniţi), nu are nicio legătură. Din păcate este adevărat, nu există de 30 de ani achiziţie de locomotivă nouă. Dar această locomotivă a avut revizia făcută în martie 2022 şi verificarea făcută înainte de curse dimineaţa. A mai avut o cursă la Ploieşti şi acum urma să plece spre Mărăşeşti - Buzău”, a precizat Traian Preoteasa, conform Monitorul de Galați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel