Directorul Agenției pentru Energie Nucleară: România este aproape de independența energetică
William Magwood, directorul Agenției pentru Energie Nucleară spune că România este aproape de independența energetică.
William Magwood, directorul Agenției pentru Energie Nucleară, susține într-un interviu pentru Știrile PRO TV că România este aproape de independența energetică deoarece este foarte bine poziționată în domeniul producției de energie nucleară.
„Cred că suntem martorii celei mai interesante faze de dezvoltare a producției de energie nucleară în întreaga lume din ultimii 50-60 de ani. Industria nucleară a fost caracterizată de stabilitate în toată această perioadă, tehnologia nu s-a schimbat foarte mult, vorbim cam de aceeași tehnologie îmbunătățită pe alocuri din motive de siguranță, mai ales, dar acum suntem în fața unei explozii de inovație cum n-am mai văzut de mulți ani. Așa că e foarte captivant!
Sunt antreprenori și oficiali în toată lumea care și-au dedicat întreaga pasiune pentru a vedea emisiile de CO2 reduse radical în mod rapid. Am vorbit, de fapt, cu câțiva dintre acești oameni care mi-au spus că s-au implicat în această industrie pentru a salva lumea, atât de important cred că este domeniul. Și tot ei cred că aceste noi tehnologii nucleare ne vor ajuta împreună cu sistemele regenerabile și alte tehnologii chiar să salvăm lumea, să reducem efectiv emisiile de dioxid de carbon suficient de rapid cât să atingem țintele propuse de climatologi.", a declarat William Magwood - directorul Agenției pentru Energie Nucleară.
Unde se situează România?
Întrebat unde se situează România în domeniul nuclear, William Magwood a răspuns: „România este membră a Agenției pentru Energie Nucleară de șapte ani deja, cred, timpul zboară, a trecut ceva! Am avut o colaborare foarte bună cu experții români, cu universitățile, cu studenții. România este un loc extraordinar pentru că e una dintre țările care are în vedere nu doar să mai construiască alte facilități nucleare, dar să instaleze și aceste noi tehnologii avansate. Asta mi se pare extraordinar, și cred că România este bine poziționată și va avea succes.”
Rolul pe care îl va juca această nouă tehnologie
„Cred că, în primul rând, această nouă tehnologie va înlocui rapid combustibilul fosil. Va înlocui centralele pe cărbune și gaz de peste tot din lume, pe măsură ce țările accelerează procesul de decarbonizare. Totodată, unele asemenea tehnologii vor putea înlocui cărbunele și în unele procese chimice acolo unde căldura este necesară pentru a realiza anumite procese chimice cum ar fi producția oțelului, de pildă, și astfel cred că energia nucleară poate funcționa și în astfel de domenii. Cum spuneam, este inovație pură! Este foarte captivant. Ce aș vrea să subliniez este că aceste instalații inovative se bazează pe tehnologii cu apă-ușoară a cărei funcționalitate a fost foarte bine dovedită și înțeleasă așa că nu este un proiect științific. Vorbim de inginerie de înaltă clasă, de lecții învățate din trecut și aplicate în aceste noi realizări pentru a le face mai sigure, mai rentabile din punct de vedere al costurilor, așa că primele care vor fi disponibile pe piață se vor baza pe aceste tehnologii dar în viitor, evident că acestea se vor îmbunătăți.” a mai spus oficialul american.
Întrebat ce țară va avea prima în lume aceste reactoare nucleare mici, William Magwood a spus: „Dacă ar fi să pariez acum, aș alege Canada. Cred că ei vor fi primii, pentru că au cel mai organizat program comercial în acest sens, Statele Unite sunt de asemenea foarte aproape, va fi dealtfel o cursă, așa între Canada și SUA, mai sunt alte câteva țări în această competiție și cred că și România este foarte aproape de fruntași, așa că vom vedea.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News