Data publicării:
Director din Ministerul Justiției scapă de arestul preventiv
Fostul director IT din Ministerul Justiţiei (MJ), Ion Krech, arestat preventiv în dosarul instrumentat de DNA Ploieşti în care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, şi-a recunoscut faptele de corupţie, scapă de detenţie, însă decizia pronunţată, luni, de Tribunalul Prahova nu este definitivă.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova a respins propunerea procurorilor DNA Ploieşti privind prelungirea măsurii arestării preventive a lui Ion Krech şi a dispus înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.
Conform deciziei menţionate, pe perioada arestului la domiciliu, Krech are interdicţie să comunice cu mai mulţi martori din dosar, între care omul de afaceri Mihai Popazov, omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, care este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă în dosarul lui Vasile Blaga, şi fondatoarea Siveco, Irina Socol.
Hotărârea Tribunalului Prahova poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.
Ion Krech a fost arestat preventiv în luna iunie, la acel moment fiind emis mandat de arestare şi pe numele lui Relu Fenechiu, cercetat în aceeaşi cauză.
239.000 euro în trei tranşe
Krech este acuzat de procurori că, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din MJ, manager al unuia dintre proiectele derulate de minister şi membru în comisia de licitaţie, în perioada 2012 - 2013, a pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei firme de software, suma de 239.000 euro în trei tranşe.
Procurorii spun că banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca Ion Krech să sprijine această firmă în câştigarea licitaţiei pentru atribuirea şi derularea unui proiect al MJ, în valoare de 14.700.000 lei fără TVA.
"Concret, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, prin intermediul aceluiaşi intermediar, suspectul Ion Krech a remis reprezentanţilor firmei de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiţiei. În acelaşi sens, suspectul a mai conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmei respective documentele aferente licitaţiei, inserând în cuprinsul lor cerinţe menite a-i favoriza pe aceştia din urmă. De asemenea, în schimbul banilor pretinşi şi primiţi, suspectul Ion Krech a asigurat şi buna derulare a contractului, a susţinut şi a fundamentat note interne, a semnat fişe de acceptanţă, acte adiţionale şi a ajutat la deblocarea plăţilor, atunci când au intervenit astfel de probleme", au reţinut anchetatorii.
De asemenea, conform DNA, pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea proiectului cu Ministerul Justiţiei şi pentru un alt proiect derulat cu o firmă farmaceutică având drept acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii, aceeaşi firmă de software i-a dat lui Relu Fenechiu, la acea dată deputat, suma de 620.000 euro.
Relu Fenechiu a recunoscut faptele
DNA a anunţat, vineri, că Relu Fenechiu a recunoscut comiterea faptelor de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani reţinute în sarcina sa, dosarul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei fiind trimise la Tribunalul Bucureşti.
Astfel, Relu Fenechiu a declarat în prezenţa avocatului său că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani şi 10 luni închisoare şi interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.
De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit prin acordul încheiat cu inculpatul măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 euro (la data punerii în executare a hotărârii judecătoreşti), anchetatorii dispunând şi măsura sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin fostului ministru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News