Data actualizării:
Data publicării:

Directivă de la Bruxelles: Transferuri de bani fără comisioane și plăți imediate în toată UE

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Băncile Uniunii Europene se pregătesc să intre în sfârșit în secolul XXI.

Comisia a publicat o propunere de directivă care va face obligatoriu ca toate instituțiile financiare din bloc să facă transferurile instantanee obligatorii și să le facă gratuite, lucru care se întâmplă de ceva timp în mai multe țări, precum Regatul Unit, sau asta, în orice caz, este posibil pentru cei care au conturi PayPal sau un card Revolut sau Wise, scrie Europa Today.

Tehnologia de a face posibile transferurile instantanee de credit există de ani de zile, cu toate acestea, până la începutul anului 2022, doar 11% din toate transferurile de euro din UE au fost instantanee, iar multe bănci oferă încă serviciul ca opțiune, dar la un cost mai mare.

”Astăzi aproape nouă din zece transferuri în euro sunt încă procesate ca transferuri lente tradiționale. Nu există nici un motiv pentru care mulți cetățeni și întreprinderi din Uniune nu pot trimite și primi bani imediat: tehnologia care permite plățile instantanee este deja disponibilă din 2017”, a declarat comisarul pentru servicii financiare, Mairead McGuinness.

Plățile instantanee vă permit să transferați bani în orice moment al zilei în zece secunde. Acest lucru este mult mai rapid decât transferurile bancare tradiționale, care sunt primite de furnizorii de servicii de plată numai în timpul orelor de lucru și ajung în contul beneficiarului plății abia în următoarea zi lucrătoare.

Aceasta înseamnă că sosirea unui transfer bancar poate dura până la trei zile, de exemplu dacă se face vineri. Plățile instantanee măresc semnificativ viteza și confortul pentru consumatori, cum ar fi plata facturilor sau primirea de transferuri bancare urgente în caz de urgență.

Ele ajută, de asemenea, la îmbunătățirea semnificativă a fluxului de numerar și la reducerea costurilor pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, prin eliberarea de bani blocați în prezent în tranzit prin sistemul financiar.

Citește și:

Iată ce profit au avut băncile din România, în prima parte a anului

Pe locul al doilea se plasează, conform Ziarului Financiar, grupul BCR, care include a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, cu un câştig net de 498,9 mil. lei în S1/2020, după ce în S1/2019 banca înregistrase o pierdere netă de 20,8 mil. lei, ca urmare a constituirii unui provizion excepţional.

BRD-SocGen, plasată pe locul 3 în topul după active, a ocupat aceeaşi poziţie şi în topul celor mai profitabile bănci mari, cu un câştig net de 405 mil. lei în S1/2020, în scădere cu aproape 50% comparativ cu S1/2019.

Rezultatele nete cumulate ale celor mai mari trei bănci din România aflate pe podium în topul câştigurilor au totalizat 1,5 mld. lei în S1/2020, reprezentând 54% din câştigul întregului sistem bancar.

Locul 4 în topul celor mai profitabile bănci mari a revenit în primul semestru ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nu­me, care a obţinut un profit net de 320 mil. lei, cu 17% sub nivelul raportat pentru S1/2019.

Grupul italian UniCredit, care deţine a cincea cea mai mare bancă de pe piaţa româ­neas­că după active, a ocupat aceeaşi poziţie şi în topul celor mai profitabile bănci mari, cu un pro­fit net consolidat de 62 mil. euro (echiva­lentul a 298 mil. lei) din operaţiunile din Ro­mânia în S1/2020, potrivit rezultatelor finan­cia­re anunţate la Milano. Comparativ cu pri­mul semestru din 2019, câştigul net al UniCredit este în scădere cu circa 18%.

Cele mai profitabile

Se observă că cele mai mari cinci bănci după active - Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank şi UniCredit - au fost în S1/2020 şi în top 5 al celor mai profitabile bănci de pe piaţa ro­mânească, câştigul cumulat al celor cinci in­sti­tu­ţii de credit fiind de 2,13 mld. lei, ceea ce re­pre­zin­tă aproximativ 76% din profitul în­tre­gului sis­tem bancar din primul semestru din acest an.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel