Directiva Copyright, articolul 13. Mișcarea care schimbă tot - 5.000.000 de europeni s-au revoltat
Cu doar câteva zile înaintea dezbaterilor finale şi a votului asupra Directivei Copyright, unul dintre cele mai mari partide din cadrul PPE anunţă o mutare care ar putea schimba lucrurile în ceea ce priveşte controversatul articol 13.
Platforma Civică din Polonia, a doua cea mai mare formaţiune politiă din PPE, a comunicat faptul că va vota împotriva întregii directive dacă nu se va renunţa la articolul 13 (cel care ar putea duce la la filtrarea pe scară largă a discursurilor, imaginilor și videoclipurilor tuturor europenilor), relatează eff.org.
PPE, o coaliție de partide politice naționale europene, este principalul susținător al articolului 13 și cea mai mare formaţiune din Parlamentul European. Fără sprijinul PPE, articolul 13 este foarte puțin probabil să treacă de votul final. În cadrul PPE părerile sunt împărțite pe această temă. Membrii din Luxemburg, Suedia și Republica Cehă se opun măsurii, iar Polonia, iată, se alătură acestui grup.
126 membri ai Parlamentului au anunţat în mod expres că vor vota împotriva articolului 13, iar mai mult de 5.000.000 de europeni au semnat o petiție împotriva sa. Aceasta este cea mai mare petiție din istoria europeană! În plus, duminică sunt anunţate proteste masive în mai multe metropole europene împotriva acestui articol.
Ce prevăd articolele controversate, 11 şi 13 ale Directivei Copyright
Articolul 11: Propunerea ca platformele să plătească pentru conectarea la site-urile de știri. Practic, se creează un nou drept pentru publisher și editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conținut fără permisiunea autorului. Facebook, Microsoft sau Google sau orice altă platform de socializare ar urma să plătească pentru fragmentele de știri. Acest articol nu definește site-urile de știri, platformele comerciale și legăturile, care invite 28 de națiuni europene să creeze 28 de regimuri de licențiere, care se exclude reciproc. Argumentul principal în favoarea Articloului 11 este că încurajează viitoarele investiții în conținut de calitate și bine documentat în favoarea utilizatorilor.
Articolul 13 prevede încetarea apariției operelor fără drepturi de autor pe platform mari de conținut generate de utilizatori, chiar și pentru puțin timp. Inițial se prevedea obligația ca orice utilizator din lume să verifice dacă înregistrările corespund, prin verificarea unei baze de date deschise, bogată în material cu drepturi de autor. La nivel European există o petiție, iar utilizatorii de internet sunt rugați să semneze împotriva adoptării acestor două articole, prin trimiterea de email-uri către parlamentarii care îi reprezintă la Consiliul Europei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News