Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Directiva Copyright, art. 11. Manolea: Vor suferi jurnaliștii independenți, bloggerii și trusturile naționale

Autor: Vlad Manolache | Categorie: Stiri
WhatsApp

Directiva Copyright, art. 11. Bogdan Manolea, directorul executiv al ApTI, a declarat, pentru DC News, că deciziile ar putea aduce câștig doar trusturilor cu susținere internațională.

Alegeri prezidentiale 2024

Directiva Copyright a stârnit discuții aprinse cu privire la cine va câștiga și cine va pierde în urma noilor decizii. Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociația pentru Tehnologie și Internet, susține că prevederile de la articolul 11 va pune în mare dificultate jurnaliștii independenți, bloggerii, influencerii și va aduce avantaje trusturilor foarte puternice. 

Citește și: Directiva Copyright, Art. 13. Manolea: De neimaginat! Cenzura online, instrument pentru firme mari

"Legiuitorii cred că nu înțeleg subiectul ăsta"

 

"La articolul 11 este vorba despre crearea unui nou drept numit drept auxiliar pentru editorii de presă prin care aceștia ar căpăta un nou drept de a interzice preluarea de link-uri și conținut. Este o chestiune care a fost deja vehiculată și este deja reglementată în Germania și care se vrea să fie extinsă și la nivel european. Problema de bază aici este că repsectiva preluare de conținut, în niște limite acceptabile, la ora actuală poate fi acoperită de excepția de citare. Textul actual ar anula această limită de citare și ar crea un nou drept prin care oricine poate să interzică orice, mai ales titularul publicației repsective. Ghilimelele nu te mai salvează. Acum, ei spun că trebuie să facem ceva pentru jurnalismul clasic și trebuie să anulăm acest drept. Problema se pune că tu creezi un drept doar pentru un publisher, fără a defini ce este un publisher, practic tu susți un conținut împotriva altuia. Se face o disticție mare între trusturile mari de presă, cu resurse internaționale, și micile trusturi naționale sau jurnaliști independenți sau platforme aflate a început sau bloggeri sau influenceri care nu pot beneficia de acest drept. Ba mai mult, creezi o problemă pentru că dacă cineva vrea să îți indexeze conținutul sau să îl pună într-o revistă a presei, va trebui să ceară acordul înainte. Este o posibiltă inițiativă de cenzură adresată către Google, Facebook și alții.(...)Legiuitorii cred că nu înțeleg subiectul ăsta", a declarat Bogdan Manolea.

Citește și: Vouchere de vacanță 2019, impact. Corina Martin: Nu mă așteptam

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel