Diplomații americani, chemați acasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Protest-Venezuela
Protest-Venezuela
Guvernul american a decis chemarea acasă a diplomaților după ce criza s-a accentuat.

Guvernul venezuelean a afirmat marţi că a cerut ca diplomaţii americani să plece de pe teritoriul Venezuelei până cel târziu joi la miezul nopţii, în lipsa unui acord asupra menţinerii însărcinaţilor cu afaceri după ruptura din relaţiile dintre cele două ţări, informează AFP.

Ministerul Afacerilor Externe de la Caracas a făcut această precizare într-un comunicat, a doua zi după ce Washingtonul şi-a rechemat personalul, argumentând printr-o "deteriorare a situaţiei". Pentru Caracas, prezenţa diplomaţilor americani "constituie o ameninţare la adresa păcii, integrităţii şi stabilităţii" ţării, care se confruntă cu cea mai gravă pană de curent din istoria sa, de care acuză SUA.

Trimiși acasă

Potrivit ministerului, funcţionari "la cel mai înalt nivel" de la Washington au ameninţat "să recurgă la forţa armată sub pretextul apărării personalului lor diplomatic de la Caracas". În consecinţă, Venezuela "i-a cerut guvernului american retragerea de pe teritoriul său a persoanelor rămase, în termen de 72 de ore, retragere care a început la 12 martie la orele 00:00".

La 23 ianuarie, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu SUA, care l-au recunoscut înainte de aceasta pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, şi a ordonat retragerea tuturor diplomaţilor americani. Însă, contestând legitimitatea lui Maduro, Washingtonul a refuzat să se conformeze.

Discuții eșuate

În 24 ianuarie, Departamentul de Stat şi-a rechemat tot personalul său non-esenţial şi familiile diplomaţilor, sfătuindu-i pe toţi cetăţenii americani din Venezuela să părăsească ţara. Cele două capitale au demarat atunci negocieri asupra deschiderii de "birouri de interese". Însă, "odată ce a expirat mandatul iniţial de 30 de zile, precum şi prelungirea ulterioară de 15 zile suplimentare, Republica Bolivariană Venezuela a decis să nu mai acorde o nouă prelungire pentru şederea de agenţi diplomaţi americani" pe teritoriul ei, a precizat ministrul venezuelean al afacerilor externe, Jorge Arreaza, într-un comunicat.

Luni seara, pe Twitter, secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat retragerea ultimilor diplomaţi americani, explicând că "această decizie reflectă degradarea situaţiei din Venezuela, precum şi constatarea conform căreia prezenţa de personal diplomatic la ambasada americană a devenit o constrângere pentru politica SUA".

Vezi și: Mike Pompeo: SUA vor merge înainte cu acest plan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel