Diplomația costă: Președintele CE cere 500.000 de euro în plus pentru cheltuieli de călătorie
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Birourile lui Charles Michel au cerut fonduri suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor de călătorie care în urma războiului din Ucraina, au crescut cu 27,5%, potrivit estimărilor.

Biroul președintelui Consiliului European, Charles Michel, a cerut o creștere a bugetului de 27,5%, egală cu aproximativ 500.000 de euro. După cum relatează Politico, conform unui document intern, cererea ar servi pentru a plăti mai multe călătorii internaționale, în timp ce Michel se ocupă de consecințele diplomatice ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Bugetul ”legat de funcția de președinte al Consiliului European” ar urma să crească de la 2 milioane de euro la 2,5 milioane de euro în 2024, conform cheltuielilor și veniturilor estimate pentru funcția de președinte.

Acest lucru s-a datorat ”în primul rând cheltuielilor de călătorie, având în vedere activitatea internațională intensă continuă după războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în document.

Spre deosebire de guvernele naționale, Consiliul și Comisia nu au propriile lor aeronave și trebuie să zboare cu zboruri comerciale sau cu avioane private charter.

Potrivit unui tabel cuprins în document, cheltuielile efective de călătorie în 2022 au fost de 1,7 milioane de euro, iar pentru 2024 se preconizează o creștere de 1,9 milioane de euro, o creștere de 12%.

Cu toate acestea, conform aceluiași tabel, bugetul estimat pentru călătorii în 2023 a scăzut la 1,4 milioane de euro, o creștere de 34% între bugetul pentru 2023 și proiecția pentru 2024.

Estimările nu sunt definitive. Documentul a fost transmis Comisiei de Buget, unde va fi discutat.

Unele țări UE și-au exprimat în mod privat scepticismul față de ceea ce consideră că este un program de călătorie excesiv pentru președintele Consiliului European.

”Acest buget este pentru 2024, care este încă departe. În acel moment, mai poți argumenta că o creștere masivă a bugetului de călătorie al lui Michel este cauzată de agresiunea Rusiei în Ucraina?” a spus un diplomat al UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel