Dior inspirat de portul românesc, dar fără să ofere credit. Copia fidelă a chimirului, pe scenele modei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Casa de modă Dior a copiat un brâu din portul românesc. 

Comunitatea La Blouse Roumaine a atras atenția asupra unei replici fidele a chimirului românesc care a apărut într-o colecție aparținând celebrei case de modă Dior. Chimirul, un brâu din piele, bărbătesc, cu mai multe catarame și împletituri din piele colorată, alcătuind modele tradiționale din folclorul românesc. Accesoriul portului popular românesc a fost adaptat numai ținutei, fiind pus unor rochii, una albă, cu dantelă și o alta mov, din mătase. 

Comunitatea a făcut un apel către urmăritorii săi pentru a-i redirecționa către magazinul unor artizani români, care fac chimire autentice. 

„Vă recomandăm să comandați chimirul original”, au scris reprezentanții La Blouse Roumaine pe Facebook. „Și să susțineți toți artizanii români care încă mai practică meșteșuguri tradiționale moștenite din generație în generație. Din seria Give Credit, încă o inspirație Dior, fără recunoașterea originii culturale”, au postat aceștia. 

Nu este prima dată când Dior fură din portul românesc

În 2019, un chimir din piele neagră a apărut pe o rochie din dantelă ală aparținând aceleiași case de modă Dior. Atunci, etnologul Iulia Gorneanu a atras atenția într-o postare. 

„Port de ani de zile chimir bărbătesc vintage și le spun tuturor că este un accesoriu fabulos. Poate Dior e mai convingător. Am fotografiat vitrina magazinului din Frankfurt în februarie parcă. Cool, parcă ar fi de la noi. Rămânem profundă sursă de inspirație, nu-i așa?”, scria în 2019 Iulia Gorneanu pe pagina sa

Valentino și Dior „se inspiră” din România

În urmă cu câțiva ani, campania Bihor not Dior (Este Bihor, nu Dior - trad.) a apărut pe rețelele de socializare și în presă, după ce directorul creativ al caselor de modă Valentino și Dior, Maria Grazia Chiuri, a pus pe scenele de modă piese copiate fidel din portul bihorean, cel bucovinean și cel maramureșean. 

„Valentino și Dior au împărțit același director creativ - Maria Grazia Chiuri. Designerul italian nu a recunoscut niciodată sursa inspirației. Dar noi știm că moda e trecătoare, iar tradiția noastră e nemuritoare. Și vom găsi o cale să ne aducem aminte cine suntem, care e identitatea noastră culturală și cum trebuie să o prețuim”, scrie La Blouse Roumaine pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel