Data actualizării:
Data publicării:

DINU PATRICIU A MURIT. Cine a fost Dinu Patriciu, "primul capitalist al României"

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Suferind de o infecție pulmonară, Dinu Patriciu a decedat, marți, la Londra, la vârsta de 64 de ani. Personaj apreciat și deopotrivă controversat, Patriciu este considerat "primul capitalist al României" și unul dintre "părinții" Partidului Național Liberal modern.

Dan Costache Patriciu a fost unul dintre cei mai celebri oameni de afaceri din România, activând în domeniul petrolier, bancar și imobiliar.

Dinu Patriciu s-a născut la 3 august 1950, la București. El a absolvit Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din București în anul 1975, obținând diploma de arhitect. După absolvirea facultății, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerțului Exterior. A primit numeroase premii de arhitectură și design în România și în străinătate (sursa).

După 1989, Patriciu a fost primul român care a înființat o companie privată. Dinu Patriciu a intrat ulterior în afaceri cu petrol, numele său fiind asociat pentru prima dată cu afaceri de combustibil în octombrie 1995, când agenția Mediafax a precizat că "specialiștii IGP cercetează legalitatea contractului de vânzare-cumpărare a unui cargo, tranzacție în care sunt implicați liderii PL '93, Dinu Patriciu și Raymond Luca". Cei doi au fost cercetați pentru evaziune fiscală, dar nu au fost condamnați.

A murit Dinu Patriciu

Deși mulți dintre milionarii rapid îmbogățiți după căderea comunismului au evitat mereu să răspundă la întrebarea "cum ați făcut primul milion?", Patriciu a povestit deschis că piatra unghiulară a averii lui au fost banii făcuți din proiectare de arhitectură și dezvoltare imobiliară.

În 2009, Patriciu a fost desemnat de Ziarul Financiar ca fiind cel mai mare capitalist din ultimii 20 de ani, în cadrul galei ZF 2009 - "20 de ani de capitalism" (sursa). Dinu Patriciu a ocupat trei ani la rând (2009, 2010 si 2011) primul loc în Topul celor mai bogaţi români.

Omul de afaceri figura pe locul 597 într-un top al miliardarilor lumii apărut în China, potrivit capital.ro. Averea lui Dinu Patriciu a scăzut însă dramatic, conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români. Astfel, Patriciu mai are o avere estimată la doar 250 de milioane de euro, după ce în 2007 fusese cel mai bogat om din România cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro. În şase ani, Dinu Patriciu a pierdut circa două miliarde de euro încasate din vânzarea Rompetrol, căzând de pe locul întâi în Top 300 (ediţia din 2007) pe locul 17 (ediţia actuală) (sursa).

Rompetrol. Imperiul

Dinu Patriciu a cumpărat Rompetrol în 1998, achizție care avea să-l propulseze ca unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața energetică a României.  După ce a condus achiziția Rompetrol SA de către un grup de investitori în 1998, a fost membru al Consiliului de Administrație de la înființarea acestuia, preluând poziția de director general în 2001 (sursa).

Patriciu a reușit să încheie în 2002 o tranzacție eveniment pe piața petrolieră din România: Rompetrol a încheiat un parteneriat cu OMV, grupul petrolier austriac cotat de mai bine la bursa din Viena.

În august 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acțiunile Rompetrol Holding (el deținând un procent de 80% din acțiuni), care controla Grupul Rompetrol companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. În urma acestei tranzacții, el a rămas în continuare președintele și directorul general al grupului Rompetrol, dar a devenit cel mai bogat român, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vânzarea pachetului deținut la Rompetrol (sursa).

Dinu Patriciu era judecat de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul Rompetrol. În prima instanţă, Patriciu a fost achitat, deşi procurorii au cerut pedeapsa maximă, 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei.

Patriciu a fondat Adevărul Holding

În 2006, Dinu Patriciu a cumpărat ziarul Adevărul. Patriciu era la vremea aceea unul dintre cei mai bogaţi oameni din România şi dorea să contruiască un mare trust de presă. Pentru a-şi atinge scopul, aduce o echipă de peste 100 de oameni (jurnalişti, manageri şi oameni de vânzări) de la Ringier (trust elveţian care deţinea titluri importante din presa autohtonă), în frunte cu Răzvan Corneţeanu (numit manager general).

Patriciu face investiţii masive, „Adevărul" se relansează şi, cu ajutorul unei politici agresivă de inserturi, atinge tiraje medii lunare de peste 100.000 de exemplare. Inserturile au avut un succes atât de mare, încât „Adevărul" vânduse, după un an de la implementarea acestei strategii, peste 15 milioane de cărţi. Începând din 2010, laolaltă cu majoritatea afacerilor lui Dinu Patriciu, trustul „Adevărul" s-a confruntat cu serioase probleme financiare. În toamna anului 2012, Patriciu a vândut toate publicaţiile pe care le deţinea, inclusiv ziarul „Adevărul" (sursa).

Întrebat, într-un interviu acordat în 2011, dacă își dădea avizul asupra conducerii editoriale a ziarului "Adevărul", Patriciu spunea: "Nu, aici este vorba desspre politicile comerciale şi politicile editoriale. Între ele există o legătură naturală, care subordonează politica editorială, politicilor comerciale ale ziarului. Aşa e peste tot în lume, presa este o afacere, deci politicile comerciale au o influenţă asupra politicii editoriale. Dar odată stabilită politica editorială, aceasta se respectă: de exemplu, în 2009, am anunţat că nu ne amestecă în campania electorală şi am refuzat orice publicitate electorală, dar şi orice apariţie părtinitoare sau amestec în campanie".

Dinu Patriciu și PNL

În anul 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiș pe listele PNL. A făcut parte din Comisia pentru administrație centrală și locală, amenajarea teritoriului și urbanism și din Comisia pentru echilibru ecologic și protecția mediului.

După o scurtă perioadă de la alegeri, intrând în conflict cu vechii liberali, Dinu Patriciu, împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu, Horia Rusu și Viorel Cataramă, au provocat o sciziune în partid prin înființarea la 25 iulie 1990 a PNL-Aripa Tânără, formațiune ce va fi condusă de Patriciu.

În anul 1991, PNL-Aripa Tânără semnează, alături de FSN, Carta pentru Reformă și Democrație, intrând în Guvernul Petre Roman  remaniat. Ca urmare a acestei alianțe, Dinu Patriciu devine ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului (sursa).

DINU PATRICIU A MURIT. Ce spune Bogdan Chirieac despre Dinu Patriciu

 

În legislatura următoare (1992-1996), a fost ales ca deputat de Dâmbovița pe listele Convenției Democrate Române. În anul 1993, PNL-AT se transformă în PL '93, prin unirea cu unele ramuri disidente din PNL. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 și al Partidului Alianței Civice (octombrie 1992 - decembrie 1994) și a făcut parte din Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic (până în noiembrie 1995) și din Comisia pentru buget, finanțe și bănci (din noiembrie 1995).

În anul 1996, candidează la funcția de primar general al municipiului București, ca reprezentant al PL '93. Acest partid va fuziona cu PNL în aprilie 1998, iar Călin Popescu Tăriceanu este ales ca vicepreședinte.

Dinu Patriciu devine din nou deputat de Prahova de această dată în legislatura 2000-2004, ca reprezentant al PNL. A făcut parte din Comisia pentru industrii și servicii până la data de 18 iunie 2003, când a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului României pe motiv de incompatibilitate și a fost înlocuit de către Adrian Emanuil Semcu.

A fost inițiator al Fundației pentru Libera Inițiativă, prima organizație non-guvernamentală românească de sprijinire a liberei inițiative și a unirii comunităților de afaceri și politice, în vederea susținerii dezvoltării civice (sursa).

Dinu Patriciu s-a retras în anul 2003 din Parlament și din viața politică activă pentru a se putea dedica afacerilor, fiind unul dintre cei doar trei parlamentari români care au făcut acest pas atunci când o nouă legislație a făcut ca demnitarii aleși să fie incompatibili cu deținerea de funcții executive în domeniul afacerilor.

Patriciu, măcinat de boală

Dinu Patriciu a ajuns pe masa de operaţie la sfârşitul lunii decembrie 2012, când a fost supus unui transplant de ficat. Intervenţia a avut loc la o clinică din Milano. Omul de afaceri suferea de o boală hepatică progresivă. Duminică seară, Dinu Patriciu a povestit la România TV experienţa prin care a trecut şi a mărturisit că şi-a făcut testamentul înainte de intervenţie.

Dinu Patriciu a aflat că este grav bolnav în urmă cu un an şi jumătate. Boala a avansat în timp, iar după o serie de analize făcute la clinicile din străinatate, medicii l-au pus pe lista de aşteptare pentru a primi un transplant de ficat. La sfârşitul anului 2012, doctorii i-au transplantat un ficat întreg, prelevat de la un donator în moarte cerebrală.

Omul de afaceri se afla în proces de divorț cu soția sa, Dana Patriciu. Divorţul cerut de Dinu Patriciu a fost intentat în februarie 2013 la Judecătoria Sectorului 1 şi a avut, până să fie mutat la Buftea, 14 termene. În paralel, la Judecătoria Sectorului 1 se dezbate partajul soţilor Patriciu, în care Dana Patriciu a cerut jumătate din avere. Magistraţii de la instanţa bucureşteană ar putea să pronunţe o decizie în 2 iulie (sursa).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel