Dinu C. Giurescu, cetățean de onoare al municipiului București
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti va fi acordat istoricului Dinu C. Giurescu, în baza unei hotărâri adoptate, marţi, de Consiliul General al Capitalei. Proiectul a fost introdus pe ordinea suplimentară de zi, fiind adoptat cu 45 de voturi "pentru" şi o abţinere. 

Academicianul Dinu C. Giurescu a împlinit 90 de ani pe 15 februarie. El s-a născut la Bucureşti, a urmat cursurile Colegiului Sf. Sava, apoi cursurile Facultăţii de Istorie din Bucureşti, luându-şi licenţa în anul 1955 şi apoi doctoratul în istorie în anul 1968. 

În perioada 1968 - 1987 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, titular al cursului de istoria civilizaţiei europene, apoi, între 1988 - 1990, profesor invitat (visiting professor) în SUA la William Paterson College, Wayne, New Jersey şi la Texas A&M University, College Station, Texas, iar în perioada 1990 - 2011 a fost profesor, apoi profesor consultant la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. 

La 13 noiembrie 1990 a devenit membru corespondent, apoi, din 21 decembrie 2001, membru titular al Academiei Române. Este preşedintele de Onoare al Asociaţiei Tradiţia Militară (ATM), reprezentantă a României în Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare. În perioada 2001 - 2005 a fost director al Muzeului Ţăranului Român. 

Istoricul Dinu C. Giurescu a candidat la alegerile din 9 decembrie 2012, pe listele USL, fiind ales deputat în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti. Membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator, a demisionat din funcţia de deputat şi s-a retras din politică, după ce a fost ales vicepreşedinte al Academiei Române, la 24 aprilie 2014. După ce a fost operat cu succes pe cord deschis, la începutul lunii august 2014, nu a mai deţinut funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel