Data actualizării:
Data publicării:

Din nou împreună: Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc sunt cei mai buni prieteni, în filmul ”Octav”

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc în Octav. Foto credit Adi Marineci
Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc în Octav. Foto credit Adi Marineci

Octav este filmul de lung metraj care îi reuneşte pe cei ”doi monştri sacri” ai cinematografiei româneşti Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, în aceeaşi pelicula cinematografică.

Octav este filmul de lung metraj care îi reuneşte pe cei ”doi monştri sacri” ai cinematografiei româneşti Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, în aceeaşi pelicula cinematografică.

Marcel Iureş şi Victor Rebenciuc au un trecut artistic comun, care se întinde din 1985 până în prezent. Destinele lor artistice s-au intersectat atât în producţii cinematografice, cât şi în teatru. Cei doi mari actori s-au întâlnit prima dată pe scenă, în 1985, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, din Bucureşti, în ”Hamlet”, o producţie clasică impresionantă în regia lui Alexandru Tocilescu. Potrivit distribuţiei, lui Marcel Iureş îi revenea rolul lui Horatio, în timp ce Victor Rebenciuc avea rolul groparului. Cu timpul, personajul Hamlet ajunge să fie rolul lui Marcel Iureş, în anul 2000, când faimosul regizor Liviu Ciulei îşi va semna ultima creaţie, tot la Bulandra, avându-l în rolul lui Claudius pe Victor Rebenciuc. Ambele montări ale lui Hamlet au reprezentat un succes, din punct de vedere teatral, cu reverberaţii puternice din partea publicului şi un moment de creaţie unic în carieră celor doi actori. Între cele două reprezentaţii hamletiene, Marcel Iureş şi Victor Rebenciuc au jucat împreună şi în anii ce au urmat, după primul Hamlet, în ”Dimineaţă pierdută” (1986), de Gabriela Adameșteanu sau în ”A treia ţeapă” (1988), de Marin Sorescu.  

În filmul Octav (2017), rolul lui Marcel Iureş este unul complex, despre care declara „că nu am mai întâlnit niciodată aşa ceva, în ultimii 25 de ani, în România. Este cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum” şi care a reprezentat o adevărată provocare pentru actorul român.

Numeroasele nuanţe ale personajului sau, care îl determina să îşi retrăiască momentele cheie din trecutul sau (de la jocurile copilăriei sau prima dragoste, până la amintirile dureroase legate de familia sa), prin prisma conştiinţei unui om în vârstă de 80 de ani, reprezintă un nou început actoricesc pentru Marcel Iureş. „Acest rol e ca un fel de probă, un fel de examen, să vedem ce am putea găsi util, din toate personajele pe care le-am jucat până acum”, continuă protagonistul lui Octav. Iar rezultatul este unul magistral, Marcel Iureş construind cu măiestrie povestea unui om în care ne regăsim cu toţii.

(w670) Victor Reb

Victor Rebengiuc şi Marcel Iureş platouri de filmare Octav. Credit foto Adi Marineci

Octav e o poveste cu oameni, cu un om în care se recunosc toţi oamenii de pe pământ. Este o poveste profund umană, acesta fiind şi motivul principal pentru care am fost atras să joc în acest film. Avem nevoie de astfel de poveşti”, explică Marcel Iureş.

În această poveste, Octav îl reîntâlneşte şi pe Spiridon, bunul său prieten din copilărie, interpretat excepţional de Victor Rebengiuc.

„Este rolul unui om care îşi întâlneşte un vechi prieten, pe care îl aşteaptă de multă vreme, cu o bucurie nemăsurată faţă de această întâlnire, în care nu mai speră. Iar ce îmi place mie cel mai mult este acest devotament prietenesc, dezinteresat, prezentat în film. Şi asta, când trăim într-o lume în care există numai interes în jurul nostru”, a declarat Victor Rebengiuc făcând referire la personajul sau, Spiridon.

Despre colaborarea cu Victor Rebengiuc, Marcel Iureş afirmă că ”Victor este unul dintre stâlpii groşi, pe care se sprijină teatrul românesc. Dacă tragem acest stâlp doi centimetri la dreapta sau la stânga, teatrul românesc se dezechilibrează. Victor Rebengiuc poate fi orice. E greu de descris Victor.”

Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebrează viaţă şi aduce omagii purităţii copilăriei, prieteniei, dragostei şi nostalgiei dulce-amăruie. Lung-metrajul este o coproducţie România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrînceanu Celebidachi.

Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.

Credit foto: Adi Marineci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel