Din ce în ce mai izolată: O altă țară a rupt relațiile cu Taiwanul și s-a alăturat Chinei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul de Externe al Honduras, Eduardo Reina și Ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang. Sursa foto Agerpres
Ministrul de Externe al Honduras, Eduardo Reina și Ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang. Sursa foto Agerpres
Honduras a stabilit duminică legături diplomatice cu China, după ce a rupt relațiile cu Taiwan, care este din ce în ce mai izolat și acum recunoscut de doar 13 state suverane.

Miniștrii de Externe din China și Honduras au semnat un comunicat comun la Beijing - o decizie pe care Ministerul chinez de Externe a salutat-o ​​drept ”alegerea corectă”.

Victoria diplomatică a Chinei vine pe măsură ce tensiunile cresc între Beijing și Statele Unite, inclusiv în ceea ce privește asertivitatea tot mai mare a Chinei față de Taiwanul auto-condus și semnalează o influență crescândă chineză în America Latină. Noua relație China-Honduras a fost anunțată după ce guvernele Honduras și Taiwan au făcut anunțuri separate că rup legăturile.

China și Taiwan au fost blocate într-o luptă pentru recunoașterea diplomatică de când s-au despărțit pe fondul războiului civil din 1949, Beijingul cheltuind miliarde pentru a câștiga recunoașterea politicii sale ”o singură China”.

China susține că Taiwanul face parte din teritoriul său, care urmează să fie adus sub controlul său prin forță, dacă este necesar, și refuză majoritatea contactelor cu țările care mențin legături formale cu democrația insulară. 

Ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang: ”Informăm cu severitate autoritățile din Taiwan că implicarea în activități separatiste pentru independența Taiwanului este împotriva voinței și intereselor națiunii chineze și împotriva tendinței istoriei și este sortită unei fundături”.

Ministerul de Externe al Honduras a declarat că guvernul său recunoaște ”o singură China în lume” și că Beijingul ”este singurul guvern legitim care reprezintă toată China”.

Acesta a adăugat că ”Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez și, de astăzi, Guvernul honduran a informat Taiwanul despre ruperea relațiilor diplomatice, angajându-se să nu aibă nicio relație oficială sau contact cu Taiwan”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel