Din cauza sancțiunilor, Putin și Lukașenko strâng legăturile economice și militare între Rusia și Belarus
Putin și Lukașenko sunt de acord să aprofundeze legăturile economice pe fondul sancțiunilor.
Rusia și Belarus au convenit joi o coordonare mai strânsă în politica economică, dar nu s-au înțeles în ceea ce privește o monedă comună.
"Mai întâi trebuie să se pună bazele economice înainte de a merge mai departe pe calea politică", a declarat Putin jurnaliștilor după discuții la Kremlin.
Cei doi vecini, legați într-un așa-numit stat al Uniunii, au fost de acord cu o coordonare mai strânsă în politica economică, dar s-au oprit în afara unei monede comune. Rusia va continua să reducă profund aprovizionările cu gaze naturale către Belarus până la sfârșitul anului viitor, pe măsură ce cele două vor trece la integrarea treptată a piețelor energetice. Putin a mai spus că Rusia va acorda alte 630 milioane dolari împrumuturi pentru Belarus până la sfârșitul anului viitor.
Începute în urmă cu trei ani, discuțiile de integrare s-au oprit pe fondul reticenței Belarusului de a pune în aplicare acordurile existente privind o monedă unică și alte mecanisme comune în condițiile Kremlinului.
În același timp, Lukașenko a căutat un sprijin financiar sporit de la Moscova pe fondul sancțiunilor din partea SUA și a Uniunii Europene ca răspuns la represiunea sa brutală împotriva protestatarilor opoziției de la disputarea alegerilor prezidențiale din august anul trecut. Aceasta este a șasea vizită a lui Lukașenko în Rusia pentru discuții cu Putin din ultimul an. Acordurile încheiate joi urmează să fie finalizate de oficiali până la sfârșitul anului.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre o mai strânsă cooperare în domeniul apărării și securității, dar nu au oferit detalii.
Prezență militară sporită
Rusia își intensifică prezența militară în Belarus prin desfășurarea avioanelor de luptă Su-30SM pentru patrulări comune ale spațiului aerian de-a lungul frontierelor sale. De asemenea, forțele antirachete au început misiuni comune joi de-a lungul frontierei de vest a Belarusului, care se învecinează cu NATO, potrivit Ministerului Apărării de la Minsk.
Liderii au susținut exercițiile militare comune Zapad-2021 care au început joi. Manevrele vor avea loc atât în Rusia, cât și în Belarus și vor implica până la 200.000 de soldați, precum și sute de avioane, vehicule blindate și nave, a informat RIA Novosti din Rusia.
În timp ce Belarusul a rezistat până acum cererilor de a găzdui o bază rusă pe teritoriul său, exercițiile au loc pe fondul tensiunilor crescute din regiune. Polonia a declarat săptămâna trecută starea de urgență, după ce a acuzat Belarusul că folosește solicitanții de azil ca armă în urma traficului crescut de migranțil din Irak și Afganistan. Alții aliați ai NATO, Letonia și Lituania, se află într-o confruntare similară cu Belarusul asupra fluxurilor de migranți în statele UE, scrie AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News