Din 2012, șoferii pot cere daune asiguratorilor care nu respectă polița RCA
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
accident_masina_
accident_masina_

Potrivit ultimelor decizii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, șoferii vor putea cere despăgubiri companiilor de asigurări care nu îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau o fac defectuos, iar penalităţile vor fi de 0,2% pe zi din valoarea despăgubirii cuvenite.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a adoptat, marți, modificări în legislația secundară cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.  Conform acestora, asigurătorii care nu își îndeplinesc obligațiile ce decurg din polițele RCA sau și le îndeplinesc defectuos, vor plăti, pentru fiecare zi de întârziere, penalizări de 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite. Asiguratorul RCA este obligat la plata despăgubirii dacă, în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretențiilor de despăgubire, precum și motivele respingerii.

De asemenea, a fost modificat și termenul în care asigurătorul are obligația de a comunica asiguratului/păgubitului intenția de a desfașura investigații. Acesta a fost redus la 5 zile lucrătoare, față de 10 zile cât erainițial.

O altă modificare ce vizează cu precădere protecția persoanei păgubite este aceea ca în cazul daunelor pentru care valoarea reparațiilor este posibil să depășească valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligația de a comunica păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată.

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări și reclamații legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluțiilor și tendințelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obținerea unui nivel optim de protecție a asiguraților și păgubiților, prin îmbunătățirea calității serviciilor oferite de asiguratori", a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu.

Totodată, pentru polițele emise începând cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica și asiguraților persoane juridice.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a discutat și analizat propunerile de modificare a reglementărilor privind RCA împreună cu asociațiile profesionale ale pieței de asigurări - UNSAR (uniunea asiguratorilor) și UNSICAR (uniunea brokerilor în asigurări).

Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru vânzarea poliței RCA a devenit permanentă, companiile de asigurări nemaifiind obligate să depună la sfârșitul fiecărui an documentația necesară avizării, dar cu obligația să respecte permanent condițiile prevăzute pentru autorizare, conform comunicatului autorității.

CSA a mai anunțat că începând cu anul 2012 se vor atinge limitele de despăgubire impuse la nivel european, astfel:

pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabilește la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României;

pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabilește la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

Citeşte şi:

Cum poţi să faci bani din asigurările private de sănătate. Riscurile înscrierii la cursurile pentru colectarea adeziunilor la diferitele companii care vor intra pe piaţă

Vezi aici câteva trucuri pentru a evita amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel