Data publicării:

Din 2012 se desfiinţează titularizarea. Vezi aici cum poţi deveni profesor

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
09titularizare
09titularizare

Anul acesta, examenul de titularizare a fost organizat pentru ultima dată. De anul viitor, fiecare şcoală care are posturi neocupate, va organiza concursuri şi interviuri. Câştigătorii vor fi angajaţi cu contract pe perioadă limitată până la obţinerea definitivatului.

Angajarea profesorilor se va face din 2012 după principiile sistemului privat. Adică: test scris, interviu plus CV şi contract direct cu şcoala, nu cu ministerul. Angajatorul poate decide încetarea contractului de muncă la fel ca într-o corporaţie, profesorul respectiv urmând să îşi găsească singur un alt loc de muncă.

Actualii titulari în sistem nu sunt afectaţi de schimbările legii educaţiei. Nici activitatea de suplinire nu dispare.

Cum poţi lucra ca dascăl

Pentru a pătrunde în sistem, un tânăr trebuie să aibă neapărat diploma de licenţă şi un masterat de doi ani. Pasul următor, potrivit legii educaţiei, este concursul pentru ocuparea stagiului de un an de zile pe care-l va face la şcoala la care doreşte să se angajeze. În timpul stagiului va avea un profesor-mentor care-i va supraveghea şi îndruma activitatea. Debutantul poate susţine de asemenea două inspecţii la clasă, iar la finalul anului şcoalar va trebui să întocmească un portofoliu pe baza căruia va fi evaluat. Dacă va fi angajat, i se va face contract pe termen determinat, cu posibilitatea prelungirii. Contractele pe perioadaă nedeterminată se fac doar profesorilor cu definitivatul luat. Aceştia nu au nevoie de stagiu de pregătire pentru a se angaja, ei trebuind să dea doar concurs pe post şi să susţină un interviu cu directorul şcolii.

Citeşte şi:

Rezultate Titularizare 2011: 32% dintre profesori au obţinut note sub 5. 26 de profesori au primit nota 1 la…Sport!

În caz de restrângere a activităţii unui liceu sau instituţii de învăţământ, inspectoratul nu mai are obligaţia să asigure un post în altă parte, aşa cum se întâmplă acum, scrie realitatea.net.

Profesorii care vor rămane fără posturi vor putea consulta baza de date a Inspectoratului Şcolar pe raza judeţului pe care activează şi vor vedea unde se pot înscrie pentru un concurs, respectiv unde sunt locuri libere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel