Data publicării:
DIICOT vrea ca un procuror să asiste la audierea jurnaliştilor Sky News
DIICOT solicită, în cererea de comisie rogatorie, ca un procuror să asiste la audierea lui Stuart Ramsay şi a colegilor acestuia care au realizat reportajul din România, dar şi a altor persoane, printre care ar putea fi şi cei din conducerea Sky News, care să spună cine a avizat difuzarea materialului şi dacă de acolo au fost daţi banii pentru românii care apar în filmare, au declarat sâmbătă, pentru News.ro , surse judiciare.
Potrivit surselor citate, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) avansează cu ancheta din dosarul Sky News şi solicită permisiunea de a trimite un achetator în Marea Britanie, pentru lămurirea circumstanţelor în care jurnalistul Stuart Ramsay a furnizat postului de televiziune materialul în care se arată că din România pot fi cumărate arme de război inclusiv de către terorişti, precum şi modalitatea în care factorii de decizie din Sky News au difuzat reportajul.
Procurorii DIICOT au transmis, vineri, autorităţilor din Marea Britanie cererea de comisie rogatorie în vederea audierii jurnalistului britanic Stuart Ramsey şi a echipei acestuia, care au realizat reportajul despre traficul de arme din România.
În cadrul comisiei rogatorii, anchetatorii au formulat şi o cerere prin care solicită permisiunea ca un procuror DIICOT să meargă în Marea Britanie pentru efectuarea de acte de cercetare. Dacă această cerere ar fi admisă, procurorul ar putea asista la audierea celor trei jurnalişti de la Sky News puşi sub acuzare pentru transmitere de informaţii false, dar şi audierea altor persoane, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.
Se doreşte şi audierea conducerii Sky News
Sursele citate au precizat că este posibil ca Stuart Ramsay să nu fi fost factorul decizional care a permis transmiterea pe postul de televiziune a materialului realizat în România, iar în acest context, "trebuie ascultat şi Sky News". "Ramsay este posibil să fie doar colaborator acolo. Trebuie să spună factorii de decizie şi cei care au aruncat materialul în eter", au precizat sursele judiciare.
Prin comisia rogatorie transmisă Marii Britanii trebuie îndeplinită aducerea la cunoştinţă a învinuirilor celor trei jurnalişti britanici, audierea acestora, dacă doresc să dea declaraţie în calitate de suspect, primirea oricăror probe în apărare pe care aceştia vor dori să le depună la dosarul cauzei prin avocaţii lor, audierea altor persoane, precum şi lămurirea surselor de finanţare ce au stat la baza realizării materialului fals despre traficul de arme din România.
"Trebuie să vedem inclusiv dacă s-a plătit, să vedem ce bani au ieşit de acolo, să vedem care a fost demersul jurnalistic", au mai spus sursele citate.
În dosarul Sky News deschis de procurorii DIICOT, Stuart Ramsay şi alţi doi jurnalişti britanici de la postul de televiziune care au realizat reportajul despre traficul de arme din România sunt urmăriţi penal din 11 august, pentru transmitere de informaţii false.
Complicii din România ai jurnaliştilor britanici - Mihai Aurelian Szanto şi fraşii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics - au fost arestaţi preventiv în 12 august, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi complicitate la comunicarea de informaţii false.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News