Difteria, boala foarte periculoasă de la granița României. Prof. dr. Rafila, interviu: Pericol pentru români. Cum se manifestă
Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News, despre difterie, efectele ei, reapariția și pericolul de a ajunge în România.
Ce este difteria?
Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila: "Este o boală infecțioasă și face parte din categoria bolilor prevenibile prin vaccinare. Este produsă de o baterie care se numește Corynebacterium diphteriae și este foarte periculoasă atunci când infecția se produce. E o specie de Corynebacterium diphteriae care produce o toxină extrem de puternică, toxina difterică și care pune viața în pericol în cazul pacienților care contactează această boală", a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
Cum se explică reapariția ei la granița cu România?
Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila: "A reapărut în imediata noastră apropiere pentru că în Ucraina, din păcate, se înregistrează, în foarte multe regiuni, acoperiri reduse vaccinale, mă refer la vaccinul care se administrează. Vaccinul difteric se administrează în diverse combinații, e vorba de vaccinul diftero-tetanic sau vaccinul diftero-tetano-pertussis care poate fi asociat cu vaccinul polio sau cu alte antigene. Dar, în principiu, fiecare copil trebuie să primească în primii ani de viață, cel puțin trei doze de astfel de vaccin și ulterior, trebuie revaccinat la vârsta școlară și la vârsta de 14 ani. Scăderea puterii de vaccinare în Ucraina a făcut posibilă reapariția acestor cazuri. Ei s-au mai confruntat cu astfel de cazuri, chiar cu o epidemie de difterie la începutul anilor '90, împreună cu Republica Moldova. Au fost mii de cazuri atunci și au fost foarte, foarte multe decese. Această boală este periculoasă deoarece, chiar sub tratament, și tratamentul se face cu antibiotic, dar și cu antitoxina difterică, mortalitatea se menține ridicată la cca 10% din cazuri".
Care este riscul sa ajungă în România?
Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila: "Faptul că noi ne învecinăm cu această țară sigur că reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, nu învecinarea, ci apariția difteriei în Ucraina și dacă cumva, noi avem acoperire vaccinală în zona de frontieră mai redusă, atunci sigur există riscul apariției de cazuri în România. Ce am putut să vedem, că s-a întâmălat chiar săptămâna trecută, în Marea Britanie, probabil că nu are legătură directă cu Ucraina, dar deși Marea Britanie are o acoperire bună vaccinală, s-au înregistrat două cazuri de difterie. Nu există o măsură a pericolului pentru ca difteria să ajungă în România. Singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să urmărim dacă apare un caz suspect de difterie, se poate recunoaște clinic și atunci se iau toate măsurile pentru a-l trata și să știți că dacă tratamentul încă nu a fost confirmat, se face împotriva difteriei pentru că boala, dacă o tratezi cu întârziere, să zicem de 48 de ore, devine greu de controlat și poate să devină mortală".
Cum poate fi împiedicată răspândirea ei?
Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila: "În afară de vaccin, nu există altă cale de a împiedica această boală. Gândiți-vă că noi aveam zeci, sute de mii de cazuri de difterie în trecut, până să apară vaccinarea. Ea trebuie prevenită în mod specific, sigur că măsurile igienice sunt importante, dar contactul cu o persoană care este infectată poate să ducă la apariția bolii la persoana receptivă care nu este protejată împotriva difteriei, să spunem, datorită vaccinării.”
Ce efecte are?
Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila: "Se manifestă printr-o faringoamigdalită, în care faringele și amigdalele sunt acoperite cu un exudat abundent ca un soi de membrană albă-gri, care sângerează, și care la copilul mic poate să producă obstrucția căilor respiratorii, se numește crup difteric. Toxina acționează ca o substanță care împiedică funcționarea normală a celulelor din organism și în afară de leziunile locale pot apărea lexiuni la nivelul miocardului, regiuni renale, regiuni hepatice, care pun viața în pericol, exact datorită acestei acțiuni specifice a toxinei difterice".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News