Diferențele majore dintre prețurile din România și cele din Italia. Produsul vital care costă de 4 ori mai mult în țara noastră
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Românii pleacă în țări străine pentru a putea duce un trai mai bun, situația financiară fiind unul dintre motivele principale pentru care aleg să facă acest pas. La fel am făcut și eu, am plecat în Italia, o țară cu un salariu minim de 1500 de euro lunar.

Mare mi-a fost mirarea când am descoperit că prețurile din magazinele italienești sunt la fel ca cele din România sau chiar mai mici. În țara noastră, însă, salariul minim este de doar 700 de euro, o diferență majoră.

În momentul în care m-am întors acasă, în România, am descoperit pe rafturile magazinelor prețuri exorbitante. Dacă în Italia, de exemplu, o sticlă de doi litri de apă costă în jur de 25 de cenți, echivalentul a 1.20 lei românești, în România prețul începe de la aproape un euro.

Produsele de bază - un lux pe care nu ni-l permitem

În ceea ce privește produsele de bază, cum ar fi făina, uleiul sau orezul, situația nu se schimbă absolut deloc. Eu făceam cumpărăturile săptămânal și cheltuiam în jur de 40 cel mult 50 de euro iar căruțul de cumpărături era plin.

Acum, în București fiind, cu 50 de euro - aproximativ 250 de lei, ies din magazin cu aproape nimic. Prețuri europene dar salariu românesc, e ceva greșit la mijloc.

Îmi place să gătesc, este una dintre pasiunile mele, plus că mâncarea gătită e altceva față de cea pe care o găsim prin magazine. Dacă în Italia cumpăram un kilogram de făină de grâu cu 65 de  cenți - 3.20 lei, în România aceeași cantitate costă 5.99 lei - adică 1.20 euro, dublu. 

Orezul se vinde cu 1 euro în timp ce pe rafturile magazinelor noastre costă, așa cum bine știm, dublu. Pentru un litru de ulei plăteam în jur de 1.50 euro, noi, grânarul Europei, îl cumpărăm cu peste 10 lei.

Diferențe nu sunt doar în prețurile de la raft ci și în calitatea produselor. Dacă tot le plătim dublu măcar să beneficiem de o calitate egală sau superioară cu produsele de peste hotare. În schimb românii nu beneficiază nici de calitate și nici de prețuri corecte.

Trebuie să subliniez că aceste comparații le-am făcut între produsele cele mai ieftine pe care le-am găsit în ambele țări. Și prețurile vor mai crește, sunt sigur, dar salariul când?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel