Diferenţe URIAŞE de preţuri. Cât costă o roşie la producător vs la raft
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Vlad Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Legume şi Fructe, trage un semnal de alarmă cu privire la preţurile în creştere din ultima perioadă. 

"Un coş de legume pentru trei zile, pentru două persoane, se duce undeva la 100-120 de lei. Astăzi, în contextul în care pun preţurile de producător. Trebuie făcută o distincţie. Preţul care este pe etichetă de regulă este al comerciantului, ca şi la raftul magazinelor. Acela nu este preţul producătorului. Dacă ar rămâne producătorul cu preţul de la raft, ar munci câţiva ani şi apoi s-ar pensiona fără probleme", a declarat Vlad Gheorghe. preşedintele Asociaţiei Naţionale de Legume şi Fructe, la DC NEWS TV, în emisiunea "Ce se întâmplă". 

Diferenţă uriaşă la preţul roşiilor, producător vs raft 

Întrebat cât costă o roşie în România, Vlad Gheorghe a spus că "la producător este 13-14 lei, chiar şi 10. Iar la tarabă este 20 sau mai mult. Preţurile sunt diferite. Adaosul şi piaţa fiind libere, e permisiv. Dar trebuie făcută ordine în pieţele agroalimentare, pentru că acolo nu avem nici 10-15% producători. Cei care vând acolo sunt intermediari". 

Cea mai mare problemă a României pe segmentul de legume. Aurel Popescu (ROMPAN): Este foarte rușinos!

"Multinaţionalele au lucrat la preţuri - toate preţurile la raft şi către achiziţie. Astăzi, spre exemplu, pe legătura asta (n.r.mărar) ne dă 30 de bani pe ea. producătorul duce la centrele de colectare şi este plătit cu 30 de bani. Cât este legătura de verdeaţă la raft? La floarea-soarelui, stocurile s-au manipulat pe energie, sunt costuri. Randamentul la un kilogram sau la tonă de floarea-soarelui este x de ulei. Acolo trebuia mers. Preţurile la alimentele de baze trebuia bătute în cuie, stocurile securizate fără export. 

Pe segmentul de legume, cea mai mare problemă o avem la fabricile de sticlă. Borcanul de sticlă de la 0,67 astăzi este 1,37 lei. Nu mai avem fabrici. De conserve avem 56 - 13 funcţionează. Una dintre ele, numai luna trecută, februarie-martie, a plătit 6 milioane de lei - şi-a redus activitatea la jumătate - costurile la utilităţi. Este nevoit obligatoriu să se limiteze la consumul de energie", a declarat Aurel Popescu. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel