Diferența dintre români și occidentali. Alfred Bulai, la începuturile pandemiei: Râdeam de nebun când mă uitam la televizor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre cultura de supraviețuire superioară a românilor față de alți cetățeni din Occident.

Sociologul Alfred Bulai a explicat de ce românii se adaptează mai ușor la diferitele schimbări de reguli față de cetățenii din Occident:

„Când cobori de la un nivel înalt, în general e neplăcut. Când ai încă experiența neplăcută, nu e atât de dramatic. Noi avem în continuare o cultură a supraviețuirii care ne face să ne descurcăm, pe când acolo (n.r. în Occident), dacă trebuie să respect regula, respect regula. Un coleg de facultate a stat vreo 10 ani în Anglia și, mă rog, a ajuns semi-englez. Când s-a întors în România mi-a zis: Bă', primele șase luni eram tâmpit! Stăteam la coadă cuminte, în banca mea, pe ideea că trebuie să stau la coadă. Nici nu vociferam. După aceea mi-am dat seama că sunt, totuși, idiot.

Într-o cultură de supraviețuire, când oamenii se descurcă, e cam greu să mai respecți regulile.

A început pandemia în Italia, atunci, în primele săptămâni, când a fost nebunia. O chestie de amuzament de râdeam de nebun când mă uitam la televizor. Erau oameni care plângeau în gară că voiau să fugă din Milano că mai aveau câteva ore și se închidea orașul și nu mai erau locuri la tren. Plângeau și se întrebau: Noi ce facem acum?

Păi stătea românașul că n-are loc? De unde? Se urca în tren. Am avut studenți în programul Erasmus și i-a prins pandemia acolo. Toți au venit fără probleme.

Lumea din est este mai obișnuită cu neîncrederea în autorități, e și mai suspicioasă față de orice fel de date. Te adaptezi mai repede. Cerșetorii noștri, chiar dacă vin acum, vor pleca în altă parte. Cerșetorii au mers prin Europa mai mult decât miniștrii de Externe“, a  spus Alfred Bulai, sociolog, la emisiunea Nod în Papură, la DC News.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Politicienii cu cea mai scăzută încredere în anii ’90. Alfred Bulai: După ce a murit, jurnaliștii s-au schimbat

Becali, printre puținii oameni de afaceri care fac milostenie în România. Alfred Bulai: Pe multe nu le face în mod public. Asta face un sponsor adevărat

Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre sprijinul financiar pe care marii oameni de afaceri îl oferă în diferite domenii, pentru a susține dezvoltarea acestora. În acest sens, sociologul Bulai a dat exemplul lui Gigi Becali din România:

„La noi, culmea, teatrul e în criză. Primarii s-au pus cu toporul. Cu două-trei excepții, nu știu cum să saboteze“, a spus Val Vâlcu.

„E în funcție de nivelul intelectual al primarilor, totuși. Îmi aduce aminte de Marin Preda, de replicile celebre cu ce e cu femeile alea dezbrăcate pe clădiri? Era vorba de niște basoreliefuri. Ăsta e nivelul, dar îmi aduc aminte, prima dată când am fost în Anglia am stat în Londra câteva zile și m-am uitat la un afiș dintr-o stație de autobuz. Era lista cu spectacole de săptămâna aia la toate cele 42 de teatre din acel cartier“, a spus Alfred Bulai.

„Cineva punea lista aia, probabil municipalitatea, deci era susținut într-o formă sau alta, așa cum e susținută mass-media în Occident. În Elveția, spre exemplu, sunt finanțate direct ziarele“, a adăugat Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Bulai, scenă surprinsă în Herăstrău: "L-am văzut pe Năstase băgat în tufiș de un coleg din PSD să nu-i vadă lumea"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel