Diferența dintre prosciutto cotto și prosciutto crudo
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Fotografie creată de furkanfdemir, de la Pexels
Fotografie creată de furkanfdemir, de la Pexels
La bază, prosciutto este o șuncă specifică bucătăriei italiene. În prezent însă, o regăsim peste tot în lume. Iată care e diferența între prosciutto cotto și prosciutto crudo.

Prosciutto cotto sau "șuncă fiartă" are culoarea roz și o aromă mai ușoară decât prosciutto crudo. Prosciutto cotto este gătit încet, la temperaturi controlate și tăiat în felii fragede și umede. În unele cazuri, este condimentat sau sărat cu ierburi, mirodenii ori trufe. Prosciutto cotto se servește într-un panino, în pizza sau alături de tot felul de brânzeturi, lângă un vin alb. 

Prosciutto crudo, de cealaltă parte, nu este niciodată gătit - de aici și numele "crud". Prosciutto crudo are culoarea roșu intens, cu dungi de grăsime aromată. O felie de prosciutto crudo este foarte subțire și are o aromă intensă. Această șuncă se servește ca aperitiv cu brânzeturi cremoase, fructe și vin alb floral. De asemenea, poate fi înfășurată în jurul grisinelor sau consumată cu pepene proaspăt, conform shtiu.ro.

VEZI ȘI: Dieta mediteraneană, desemnată cea mai eficientă. Medicul nutriționist Laura Ene, propunere de meniu pentru o zi

Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai bună din lume, pentru al cincilea an consecutiv. Medicul nutriționist Laura Ene a propus un meniu mediteranean pentru o zi. 

Despre dieta mediteraneană, medicul nutriționist Laura Ene a spus că "nu este o dietă ca atare", ci "este un stil de viață alimentar, un stil de viață echilibrat."

"Dieta mediteraneană provine din zona bazinului mediteranean și este considerată, iată, de cinci ani, cel mai sănătos model alimentar și cel mai ușor de practicat. Nu este despre a calcula caloriile, nu este despre a cântări mâncarea, ci despre a face anumite alegeri alimentare sănătoase și potrivite.", a declarat medicul nutriționist Laura Ene la Digi24. 

"Pe primele locuri în piramida nutrițională există legumele și fructele - toate alimentele care sunt cumva din natură. Carnea roșie se consumă maxim o dată pe săptămână, la fel consum moderat de carne cu eliminarea cărnii procesate; se pune accent mare pe pește, pe fructe de mare și pe uleiul de măsline extravirgin.", a adăugat ea. Citește mai mult AICI.

CITEȘTE ȘI: Cum slăbim după sărbători. Cori Grămescu: Greșeala pe care mulți oameni o fac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel