Data publicării:

Diferenţa dintre pensiile de serviciu şi pensiile obişnuite. ”Teroare psihică” pentru magistrați: În altă parte, ar fi fost ofensă de stat

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA: Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA: Pexels
Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al AMR, a explicat principala diferenţă între pensiile bazate pe contributivitate şi pensiile de serviciu ale magistraţilor. 

"Există o diferenţă mare între pensiile de serviciu şi pensiile de vârstă, pensiile obişnuite. Adică pensia de serviciu nu poate fi condiţionată de vârstă. O ai atâta vreme cât practici acea meserie pe care o prevede legea. De aceea, discuţiile care sunt cu privire la vârsta la care trebuie să se pensioneze judecătorul sunt hilare, din punct de vedere legal. 

De exemplu, în Marea Britanie, un judecător iese la pensie, dar dacă vrea să rămână în sistem poate să o facă până decedează. Important e să fie în toate facultăţile mintale, să fie sănătos, raţional, pentru a face o judecată", a declarat Viorica Costiniu, Președintele de onoare al Asociației de Magistrați din România, la Culisele Justiţiei. 

"La 65 de ani, un judecător din România mai poate soluţiona sute de dosare, cum e acum?", a întrebat Laura Duţă. 

"Sunt 2000 de locuri vacante. Acest lucru s-a întâmplat nu pentru că lumea şi-ar fi dorit să se pensioneze, că au făcut repede cei 25 de ani de magistratură, ci din cauza acestei terori psihice, cum îi spunea preşedintele CSM, prin tot felul de declaraţii publice, insulte, invective. În altă parte, toate astea ar fi fost ofensă de stat şi s-ar fi primit sancţiunea respectivă. În ceea ce priveşte judecătorul, trebuie să ţinem seamă de un lucru. În magistratura română şi nu numai, cea estică, intrarea se face la vârste destul de fragede, adică imediat după terminarea facultăţii. Practic, la 22, 23, 24 de ani devine judecător. Dacă adaugi cei 25 de ani de activitate, e adevărat că se ajunge la 49 de ani. Dar uzura nu o ia nimeni în considerare", a mai declarat Viorica Costiniu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel