Data publicării:

Dietele lichide - cât de benefice sunt și cum funcționează. AVERTISMENTUL specialiștilor!

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Dietele lichide, formate din sucuri și supe, pot ajuta la îndeplinirea unor obiective legate de siluetă, dar pot fi nocive pentru unele aspecte ale sănătății. 

Există multe tipuri diferite de diete lichide, dar toate au același scop, anume pierderea rapidă în greutate, prin ingerarea unui număr redus de calorii. Acestea variază de la băuturi populare pe rețelele de socializare din fructe și legume, care promit să detoxifice și să curețe organismul, până la shake-uri și supe cu conținut scăzut de calorii, unele preparate instant. 

Experții avertizează că aceste diete extreme prezintă riscuri pentru sănătate și nu sunt potrivite pentru majoritatea oamenilor.

Dieta este săracă în proteine și grăsimi

NHS recomandă ca un regim să aibă minim 800 de calorii pe zi numai pentru anumiți pacienți, în special persoanele obeze sau sever obeze care se suferă de diabet de tip 2. O astfel de dietă vine cu mult sprijin și supraveghere medicală, însă acest lucru rareori se întâmplă în cazul altor diete lichide găsite online.

„Dietele cu sucuri atrag oamenii care doresc o soluție rapidă, dar dieta este foarte dificilă. Există un rol pentru aceste diete, dar nu sunt universale. Este îngrijorător că sunt comercializate către oameni cu o greutate sănătoasă”, spune Aisling Pigott, de la British Dietetic Association.

Sucul de fructe și legume oferă o mulțime de minerale și vitamine, dar foarte puține proteine ​​sau grăsimi. Chiar și fibrele ar fi insuficiente, cu excepția cazului în care întregul fruct, inclusiv coaja și semințele, ar fi mărunțite și adăugate.

Dieta ar putea fi dăunătoare pe termen lung

„Te-ai simți epuizat și obosit după o săptămână”, spune dr. Gail Rees, profesor asociat de nutriție umană, la Universitatea din Plymouth.

O dietă care nu este echilibrată din punct de vedere nutrițional nu oferă organismului tot ce are nevoie și „ar putea fi foarte dăunătoare” pe termen lung.

Rezervele de fier ar fi epuizate, ceea ce ar putea provoca anemie la femei, masa musculară ar scădea, iar intestinul, plămânii și ficatul ar trebui să lucreze mai mult pentru a menține organismul în parametri normali. Alte reacții adverse potențiale includ dureri de cap, amețeli, oboseală extremă, diaree sau constipație.

Sucurile de fructe, care conțin o mulțime de acizi naturali, pot, de asemenea, uza smalțul dinților, iar lipsa aportului de calorii poate face ca respirația să aibă un miros diferit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel