Dieta mediteraneană. Oamenii de știință, avertisment: RISC de pesticide ce pot cauza pierderea memoriei
Oamenii de știință avertizează că cei care țin faimoasa dietă mediteraneană ar putea ingera o cantitate periculoasă de pesticide.
Oamenii de știință de la Universitatea Newcastle le-au cerut studenților să urmeze o dietă occidentală timp de două săptămâni, apoi să o schimbe cu o dietă mediteraneană - plină de fructe, legume și cereale.
Fiecare participant a făcut teste de urină pentru a măsura urmele a patru pesticide comune. Dieta mediteraneană a făcut ca reziduurile de pesticide să crească cu o cincime, în timp ce urmele de buruieni numite organofosfați au crescut de cinci ori. Expunerea la acestea a fost legată de pierderea memoriei și de alte probleme, scrie Daily Mail. Dar cei care au mâncat produse organice au redus expunerea la pesticide cu peste 90%.
Ce este dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană este caracteristică celor din Spania, Grecia sau Italia. În sine, nu vorbim de o dietă, ci de un stil de viață. Ierburile aromatice, peștele, fructele de mare, uleiul de măsline sunt alimentele principale din alimentația lor. Totodată, dieta mediteraneană presupune și multe legume și fructe, iar mulți nutriționiști o recomandau și o promovau până acum.
„Chiar este cea mai bună și este preferata cardiologilor, este preferata interniștilor și a noastră a diabetologilor pentru că, într-adevăr, respectă cele mai bune reguli de nutriție și alimentație sănătoasă. Adică este despre fructe și legume, dar din nou, 5 porții, asta înseamnă la fiecare masă principală câte o porție generoasă de legume, se poate ajunge la un kilogram de legume pe zi.", a spus despre dieta mediteraneană nutriționista Laura Ene. Vezi mai mult AICI.
Testul de sânge care ar putea prezice nașterile complicate
Un test de sânge ar putea prezice nașteri complicate la mamele mai în vârstă. Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester au urmărit 1.000 de femei însărcinate în șase spitale din Marea Britanie, între 2012 și 2014, și au comparat rezultatele, împreună cu rezultatele testelor de sânge la săptămânile 28 și 36 de sarcină.
Ei au descoperit că mamele de peste 35 de ani cu niveluri scăzute ale unei proteine numite factor de creștere placentară au avut mai multe șanse să se confrunte cu probleme în sarcină precum bebeluși subdezvoltați, naștere prematură și copiii care au nevoie de îngrijire neonatală.
Nivelul de proteine, măsurat prin teste de sânge, ar putea prezice o complicație cu o acuratețe de 74%. Cifra este mai frecvent ridicată la mamele mai în vârstă, în comparație cu cele care au 20 de ani, ceea ce oamenii de știință spun că ar putea fi unul dintre motivele pentru care mamele mai în vârstă prezintă un risc mai mare de complicații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News