Data actualizării:
Data publicării:

Dieta fără gluten: pentru cine este recomandată

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Întâlnită din ce în ce mai des, dieta fără gluten poate fi o decizie de moment pentru unii, în timp ce pentru alții este un stil de viață pe care trebuie să-l respecte riguros, din cauza problemelor de sănătate. Glutenul este o proteină care se găsește în cereale (grâu, orz, ovăz și secară). 

Alegeri prezidentiale 2024

Putem întâlni glutenul și folosit ca potențiator de aromă, supliment proteic sau agent de îngroșare în majoritatea alimentelor procesate. De asemenea, glutenul se poate afla în medicamente, în pasta de dinți sau în suplimente alimentare. Așadar, multe alimente obișnuite din dieta noastră, cum ar fi covrigii, pizza, cerealele, pastele, pâinea și sosurile conțin gluten.

Intoleranța la gluten este caracterizată de o inflamație cronică la nivelul peretelui intestinului subțire, care împiedică absorbția corespunzătoare a nutrienților din alimente. Circa 1% din populația globului a fost diagnosticată cu această afecțiune, însă frecvența este mult mai mare fiindcă există mulți pacienți asimptomatici, nediagnosticați, atenţionează Healthline.

Simptomele intoleranței la gluten:

-     Grăsime în scaun, din cauza digestiei incomplete

-     Probleme gastro-intestinale (balonare, durere, gaze, constipație, diaree)

-     Dureri de cap

-     Iritabilitate și schimbări bruște de comportament

-     Infertilitate, ciclu menstrual neregulat și chiar avort spontan

-     Crampe, furnicături și amorțeală

-     Creștere prea lentă la sugari și copii mici

-     Afectarea gingiilor și a dinților

-     Oboseală, gândire încețoșată sau senzație de oboseală după o masă care conține gluten

-     Fibromialgie sau oboseală cronică

-     Inflamație, umflare sau durere la nivelul articulațiilor.

Dacă suferiți de mai mult de două dintre aceste simptome, sunt șanse mari să aveți nevoie să urmați o dietă fără gluten, la recomandarea medicului.

Când luăm în considerare un plan de dietă fără gluten

Oricine suspectează că suferă de intoleranță la gluten trebuie să consulte medicul specialist pentru investigați. După diagnostic, urmând să elimine din dietă alimentele cu gluten timp de două-patru săptămâni pentru a observa cum reacționează organismul.

Apoi, se pot reintroduce pe rând în hrana zilnică alimente cu gluten, păstrând un Jurnal Alimentar pentru a nota ce simptome reapar. Dacă reapare oricare dintre simptomele inițiale, atunci se poate trage concluzia că glutenul este cauza lor, iar dieta fără gluten este singurul tratament eficient.

De asemenea, persoanele care suferă de boli precum: boala celiacă, colita ulceroasă, dermatita atopică, fibroza chistică sau afecțiuni din spectrul autist ar trebuie să urmeze o dietă fără gluten.

Ce soluții avem în caz de intoleranță la gluten

-     Consumați mâncare integrală, neprocesată.

-     Asigurați-vă că mâncați fructe și legume variat colorate, astfel încât corpul dumneavoastră să primească nutrienții de care are nevoie.

-     Înlocuiți cerealele cu gluten cu altele la fel de gustoase și hrănitoare: mei, orez, porumb, hriscă, amarant sau quinoa, chia, năut, mazăre etc.

-     Înlocuiți pe rând alimentele procesate. De exemplu: în loc de sos (dressing) pentru salată, adăugați doar sare, ulei de măsline și suc de lămâie.

-     Planificați cu atenție mesele din călătorii. Pregătiți o gentuță cu fructe și legume tăiate sau un mix de nuci pentru o gustare hrănitoare.

Cel mai important lucru este ca schimbarea stilului de viață obișnuit într-unul cu dietă fără gluten să se facă sistematic, după un plan, deoarece este nevoie de multă documentare și planificare, cât și de voință și angajament pentru a reuși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel