Dieta DASH nu este pentru toți la fel - Studiul care arată impactul total diferit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels/Impactul dietei DASH diferă în funcție de rasă și sex - Studiu
Foto: Pexels/Impactul dietei DASH diferă în funcție de rasă și sex - Studiu
Studiul a constatat că reduce scorul de risc cardiovascular pe 10 ani cu 14% în rândul adulților de culoare față de 3% în rândul adulților non-negri.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center au comparat efectele a trei modele de alimentație asupra riscului pacienților de a experimenta un eveniment cardiovascular în următorii 10 ani. Abordarea dietetică pentru a opri hipertensiunea arterială (DASH), o dietă bogată în fructe și legume și dieta occidentală, care este de obicei scăzută în fructe și legume, în timp ce bogată în grăsimi și sodiu, scrie The Harvard Gazette.

Rezultatele echipei sugerează că, în timp ce dieta DASH și consumul de fructe / legume au redus fiecare scorurile de risc cu aproximativ 10% pe o perioadă de opt săptămâni, dieta DASH a conferit beneficii suplimentare femeilor și adulților negri în comparație cu dieta occidentală. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Cardiologie.

„În timp ce medicii și pacienții se bazează pe datele extinse disponibile atunci când aleg terapia farmacologică adecvată pentru a preveni boala cardiovasculară aterosclerotică, există dovezi limitate pentru a informa așteptările privind reducerea riscurilor de la intervențiile stabilite în stilul de viață”, a declarat autorul corespondent Stephen P. Jurashcek, un clinician-cercetător în cadrul Departamentului de Medicină al BIDMC.

Dieta DASH reduce riscul de boli cardiovasculare 

„Studiul nostru sugerează că beneficiile asociate cu aceste diete pot varia în funcție de sex și rasă. În timp ce o dietă bogată în fructe și legume a produs reduceri ale riscului pentru femeile și persoanele de culoare, efectul dietei DASH a fost de două ori mai mare la femei și de patru ori mai mare la adulții de culoare.

Pentru a determina efectul diferitelor diete asupra riscului unei persoane de boli cardiovasculare aterosclerotice, Juraschek și colegii săi au obținut date de la 459 de adulți cu vârste cuprinse între 22 și 75 de ani care au participat la studiul inițial DASH între 1994 și 1996. Participanții, care au fost aproximativ jumătate femei și jumătate de culoare, au fost randomizați la una din cele trei diete timp de opt săptămâni.

Dieta de control a fost bogată în grăsimi totale, grăsimi saturate și colesterol. Dieta cu fructe și legume a oferit mai multe produse, dar nu diferă semnificativ de dieta de control. Dieta DASH a oferit, de asemenea, mai multe fructe și legume, dar a subliniat mai multe cereale integrale, proteine slabe, nuci și lactate cu conținut scăzut de grăsimi, reducând în același timp grăsimile, grăsimile saturate, colesterolul și zahărul", a mai declarat Stephen P. Jurashcek.

Dieta DASH a redus şi colesterolul

Publicat pentru prima dată în 1997, studiul DASH a demonstrat că, în rândul adulților cu tensiune arterială crescută și hipertensiune arterială, dieta DASH nu numai că a redus tensiunea arterială sistolică, dar a redus și nivelurile de colesterol HDL, comparativ cu dieta de control. O dietă bogată în fructe și legume s-a dovedit a reduce tensiunea arterială sistolică într-o măsură mai mică, dar și a îmbunătăți nivelul colesterolului HDL.

"În timp ce o dietă bogată în fructe și legume a produs reduceri ale riscului pentru femeile și persoanele de culoare, efectul dietei DASH a fost de două ori mai mare la femei și de patru ori mai mare la adulții de culoare", a declarat Stephen P. Jurashcek 

Atunci când Juraschek și colegii săi au comparat datele, au descoperit că atât dieta DASH, cât și dieta cu fructe și legume au redus riscul participanților de 10 ani pentru boli cardiovasculare aterosclerotice cu aproximativ 10% în ansamblu. Cu toate acestea, efectul nu a fost consecvent în rândul populației. Dieta DASH a redus scorul de risc de 10 ani în rândul femeilor cu aproape 13%, comparativ cu puțin peste 6% în rândul bărbaților. Mai mult, DASH a redus scorul de risc de 10 ani cu aproape 14% în rândul adulților negri, față de doar 3% în rândul adulților non-negri.

Dieta DASH este mai eficace în rândul femeilor

„Constatările ar putea avea implicații majore atât pentru practicienii clinici, cât și pentru factorii de decizie politică”, a declarat autorul principal Sun Young Jeong, un medic intern rezident la BIDMC. Boala cardiovasculară este principala cauză de deces la femei, iar hipertensiunea arterială este, de asemenea, mai puternic legată de insuficiența cardiacă și moartea la femei decât la bărbați. De asemenea, știm că femeile sunt mai puțin susceptibile de a primi terapii de modificare a factorilor de risc, cum ar fi statinele, astfel încât constatarea noastră că DASH poate fi mai eficace în rândul femeilor este relevantă pentru consilierea stilului de viață în acest grup.

„În mod similar, disparitățile în accesul la alimente sănătoase au reprezentat un accent major al eforturilor politice de promovare a unui aport mai mare de fructe și legume în rândul adulților negri”, a spus Juraschek, care este, de asemenea, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School. Studiul  realizat de cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center sugerează că modelul dietetic DASH poate oferi adulților de culoare mai multe beneficii de prevenire decât accentul pus pe fructe și legume. Acest lucru este deosebit de relevant, deoarece modelul alimentar a fost identificat ca fiind unul dintre cei mai importanți mediatori ai riscului de hipertensiune arterială în rândul adulților de culoare, mai scrie The Harvard Gazette.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel