Dieta cu cruditati pentru întărirea sistemului imunitar
Dieta cu cruditati e un pas important ce inseamna o schimbare totala a stilului de viata. Trecerea se face pas cu pas, fara graba, asteptand in tihna semnalele organismului daca sa mergi sau nu mai departe. Daca stomacul da semne cu nu tolereaza mai bine ai renunta la anumite cruditati care nu ti se potrivesc.
Cele mai bune legume pentru dieta cu crudități:
*Ardeii grasi: rosii, portocalii, verzi, galbeni; acestia contin acid folic si licopen substanta ce reduce riscul cancerigen.
*Morcovii sunt o sursa importanta de vitamnele A si C care ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange, avand de asemenea proprietati regenerante pentru piele si sanatatea ochilor.
*Rosiile contin licopen, vitaminele A, C, K, ajutand la o tensiune arteriala normala.
*Sparanghelul este recomandat femeilor insarcinate; contine fibre, acid folic, vitamina B6 pentru sanatatea inimii, sodiu si potasiu pentru o buna digestie si buna functioare a intestinului subtire.
*Varza de Bruxelles recomandata pentru femeile insarcinate. Contine vitamina B si acid folic, dar si acizi omega3, potasiu, vitaminele C si K, fibre.
Ce mancam in timpul dietei cu cruditati:
Fructele le poti stoarce sau adauga mai multe intr-un blender si obtii un smoothie sanatos si delicios. Pentru salate, se poate folosi si avocado.
Poti face suc din varza Kale si alte verdeturi, de exemplu, spanac; adauga lime proaspat pentru a modera gustul amarui; adauga anumite ingrediente in sucul de cruditati pentru a-l face mai delicios, ca pudra de nuca de cocos neindulcita, suc de merisoare, de lamaia sau o bucata mica de radacina de ghimbir.
Legume si verdeturi recomandate: sparanghel, varza chinezeasca (bok choy), broccoli, varza de Bruxelles, conopida, telina, andive, varza verde si varza rosie, guilie, salata rosie, salata romana, boabe de mustar, usturoi, cicoare, patrunjel, ardei rosu, verde, galbe, si ardei iute, arpagic, rosii, nap turcesc, castraveti, spanac, frunze de papadie, dovlecei, andive.
Primii pași în dieta cu crudități
Un inceput ar fi sa mananci zilnic o treime din mancarea cruda. E bine sa incepi printr-o tranzitie usoara de la mancarurile obisnuite la cele din cadrul dietei cu cruditati. Adauga legume in mancarurile tale preferate precum dovlecei, ciuperci, broccoli, sparanghel in omleta, baby spanac sau spanac in lasagna, broccoli peste macaroanele cu branza. Mananca-le alaturi de un dressing sau ceapa, branza, smantana slaba. Mananca cat mai multe salate. Adauga salata verde sau salata romana legume precum castravete, morcov ras, dovlecei, ceapa, ridichi, jicama, rosii, sau prepara-le la gratar.
[citeste si]
Bea sucuri naturale din fructe proaspat stoarse: amesteca suc de morcov cu suc de mango, tangerine, sau suc de portocale. De asemenea, daca urmam o dieta cu cruditati igiena si spalatul salatelor, legumelor si frutelor este importanta.
Dieta cu crudități – exemple de preparate
*Salata de vara tarzie: 2 maini de salata, o jumatate de ardei rosu gras, un morcov, o jumatate de castravete, cateva rosii cherry, 2 lingurite de stafide, 1 linguria de seminte de dovleac. O jumatate de lingurita de seminte de in, 1 lingurita de ulei de in presat la rece, sare himalayana. Amesteca ingredientele si serveste salata alaturi de un ceai sau un suc verde la pranz sau la cina.
* Salata de mango dulce si picanta: 1 mango cubulete, 1 avocado cubulete, 1 ceapa taiata. 2 lingurite de ulei de masline, 1 lingurita de sirop de agave (optional), un varf de sare, un varf de piper, un varf de piper cayenne, ardei iuti uscati si maruntiti, o mana de salata verde, germeni de plante (de grau, de mazare), suc de lime peste salata. Amesteca ingredientele si lasa sa se intrepatrunda aromele. Masa e gata!
*Salata de avocado cu portocale: rucola, o jumatate de avocado felii, 1 portocala feliata, o ceapa rosie; optional un dressing din 1 lingurita de otet de mere cu ulei de masline, sare, piper.
*Orez de conopida cu mazare: o conopida de marime medie, 1 cescuta de mazare, 4 cepe taiate subtire, 1-2 lingurite de zeama de lamaie sau lime (dupa gust), 2 lingurite chimion, 2 lingurite sirop de artar, 1 lingurita de ghimbir proaspat ras, cateva picaturi de ulei de masline, seminte de pin, avocado cubulete, salata rocola, sare dupa gust. Preparare: floarea conopidei se marunetste intr-un blender pana se obtin bucati de marimea orezului. Amesteca ingredientele si serveste-le pe un pat din salata rucola.
*Rosii umplute: 1 ceasca nuci, 2 catei usturoi, 2-3 lingurite ulei de masline, 2 varf de sare celtica sau Himalaya. Busuioc proaspat sau uscat. Amesteca-le in blender. Scoate pulpa din rosii, amesteca cu continutul din blender. Umple rosiile.
Meniu pe zile în dieta cu crudități
Ziua 1
Micul dejun: Smoothie de fructe sau un smoothie verde din cinci maini pline cu fructe, sau legume verzi (castravete, aloe vera), cuburi de gheata (optional) sau apa;
Gustare de dimineata: nuci crude sau fructe proaspete ca portocale, mere, pere;
Pranz: o salata mare din frunze de varza kale, nap, varza, sfecla elvetiana, spanac, broccoli, varza, salata romana, salata iceberg, trei tulpini de telina, doua rosii mari, o bucata ardei gras colorat (rosu, verde, galben), avocado, seminte crude de floarea-soarelui. Poti adauga ulei de masline presat la rece si sa storci putin suc de portocala peste salata.
Gustare pranz: patru maini pline de fructe de padure, trei piersici sau un castronel cu ananas taiat cubulete.
Cina: o salata de spanac cu frunze de spanac tanar, salata romana, rosii, ceapa verde, felii de castravete, felii de portocala, alaturi de un suc din verdeturi.
Desert sau gustare de seara: zece nuci sau nuci pecan sau nuci obisnuite, o banana.
Citește mai multe pe diete-sanatoase.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News